Пет милијарди путовања годишње унутар Кине

Агенције
Пет милијарди путовања годишње унутар Кине

Сјамен - Кинески туристи су за годину остварили пет милијарди путовања унутар Кине и 129 милиона путовања у иностранство, саопштено је на годишњем туристичком састанку у Сјамену.

У извјештају се наводи да је сваки Кинез током 2017. године путовао 3,7 пута, те да је на свако путовање унутар Кине потрошио 914 јуана (142 долара).

Жене путују више од мушкараца, али мушкарци троше више од жена, наводи "Ситрип" једна од највећих туристичких агенција у Кини.

Жене су у прошлој години укупној потрошњи у туризму допринијеле са 55 одсто, док мушкарци просјечно троше 3.417 јуана на свако путовање, односно 250 јуана више од жена.

Становници Шангаја, Пекинга, Тјенцина и Ченгдуа највише су потрошили на путовања.

Тајланд је у протеклој години од кинеских туриста зарадио око 100 милијарди јуана, преноси Кинески међународни радио.
Иначе број туриста у свијету порастао је седам одсто 2017, што је најснажнији раст у посљедњих седам година, саопштила је Свјетска туристичка организација (UNWTO), а према незваничним информацијама Француска је и даље главна свјетска дестинација. Ова организација Уједињених нација навела је да се очекује да се тренд настави и 2018. године када предвиђа раст броја туриста између четири и пет одсто, а како је наведено, раст подстиче Европа, која биљежи повећање туристичких долазака од осам одсто, посебно Средоземље.

Пораст броја туриста на свјетском нивоу одражава економски опоравак и јаку тражњу бројних тржишта земаља у брзом развоју, наведено је у извјештају и додато да је од 2010. године годишњи темпо раста броја туриста био око четири одсто, преноси Б92.

Сви подаци указују на то да Француска остаје главна свјетска дестинација за туризам 2017. године, рекао је званичник организације Џон Кестер и додао да ће коначни резултати бити објављени на прољеће.

Генерални секретар организације Зураб Пололикашвили је рекао да се очекује да ће Шпанија бити друга свјетска дестинација испред САД.

- У Сјеверној Америци, гдје је раст броја туриста два одсто, добри резултати у Мексику и Канади супротстављени су паду броја долазака у САД, главне дестинације у региону - навела је организација.

Све посјећенија Африка

Добри резултати забиљежени у Африци, гдје је раст од осам одсто и на Блиском истоку, гдје је број туриста порастао пет одсто, а указује се на опоравак туризма у Египту, Турској и Тунису послије јаког пада претходних година због терористичких напада. Регион Азије и Пацифика је имао пораст туризма од шест одсто док Јужна Америка биљежи најслабији раст од три одсто, упркос јасним знаковима опоравка у централној Америци и на Карибима послије проласка урагана "Ирма" и "Марија".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана