Ово је најбескориснији аеродрома на свијету VIDEO

Агенције
Ово је најбескориснији аеродрома на свијету VIDEO

Ваздушна лука Свете Хелене на истоименом британском острву на којем је своје задње дане проживео и Наполеон Бонапарта већ се сматра најбескориснијим аеродромом на свијету.

У његову изградњу уложено је најмање 285 милиона британских фунти, али није могао да буде пуштен у промет због јаких вјетрова који су ометали полијетање и слијетање авиона.

Иако су до сада имали неколико летјелица које су успјеле да слете на његову писту, ваздушна лука службено је кренула с радом тек прије неколико мјесеци када је авио-компанија Аирлинк успјешно одрадила свој први комерцијални лет с путницима између Јоханесбурга и Свете Хелене.

Изоловано острво с туристичким потенцијалом

Света Хелена донедавно се сматрала једним од најнеприступачнијих мјеста на Земљи. На овом изолованом острву површине 122 километра квадратних живи око 4200 становника који су прије тог авиона на располагању имали тек једну бродску линију.

Брод је сваке три недјеље упловљавао на Свету Хелену и носио све потрепштине, а да би стигао из Јужне Африке, требало му је чак шест дана, пише пункуфер.рс.

Британске власти се надају да ће покретање комерцијалних летова привући туристе на острво и тако оправдати високе трошкове за изградњу аеродрома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана