Открили су живот тамо гдје смо мислили да га уопште и нема...VIDEO

Агенција
Открили су живот тамо гдје смо мислили да га уопште и нема...VIDEO

Најнеистраженији дио наше планете налази се у најдубљим морима, а Маријански ров је толико дубок да би без проблема могла да "прогута" један Моунт Еверест. У том дијелу океана нема ни мало свјетлости.

На тим дубинама притисак је једнак оном који би створило 50 највећих путничких млазњака наслаганих један на други, пише Бизинс Инсајдер цитирајући констатацију Дејвида Атенбороуа из Би-Би-Сијеве документарне серије "Плава планета II" (Blue Planet II).


Само ријетка бића су у стању да преживе на тој дубини, а међу њима су неколико риба из породице Liparidae и покоја морска звијезда. Једну такву рибу, дјелимично прозирну, филмска екипа "Плаве планете II" открила је на дубини већој од 8.000 метара.

"Изванредно је то што тако сложена животиња може да опстаје тамо доле. Осјећам се као да смо помјерили границе наших сазнања о океанима још мало даље", рекла је продуценткиња документарца Орла Доерти.

Риба коју је екипа открила у Маријанском рову била је међу до сада познатим врстама из великих дубина апсолутни рекордер, све до скоро, када је једна јапанска научна експедиција открила сличну рибу, али на дубини од 8.178 метара.

Доерти каже да на тим дубинама може да се очекује још много изненађења:

"Дубине су посљедња граница за открића на нашој планети. Тамо владају такви услови који као да су са неког другог свијета!"

Екипа серије пропутовала је 39 земаља кроз 125 експедиција, и на снимање утрошила 6.000 сати подводног снимања. Најмање 12 открића на које су наишли, завршило у најновијим академским радовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана