Осам мјеста у којима је забрањено фотографисање

Глас Српске
Осам мјеста у којима је забрањено фотографисање

Ако одлучите да фотографишете нека од ових мјеста, можете бити новчано кажњени или чак завршити иза решетака. На неким другим мјестима вјероватно ћете само проћи уз бујицу увреда, али, у сваком случају, трудите се да не вадите фотоапарат кад их посјетите

Амстердам

У главном граду Холандије гријех је фотографисати у Црвеној четврти, која је најпознатија по многобројним борделима. Њихови власници презиру сликање проститутки у излогу, тако да, ако се одлучите на фотографисање, а случајно вас неко ухвати, будите спремни да ће вам разбити фотоапарат, а у горем случају, можда и вас.

Јужна Кореја

Земља у којој су папараци потпуно другачији, с обзиром на то да је забрањено фотографисати жене (у било ком јавном простору) без њиховог пристанка. Кршење овог правила може се протумачити као сексуално агресивно понашање, па може резултирати новчаном казном до 7.000 евра. У најгорој варијанти можете бити кажњени и затворском казном у трајању до пет година.

Сједињене Америчке Државе

У земљи "храбрих и слободних" нећете проћи као у Јужној Кореји. Ипак, Американци су најосјетљивији на фотографисање приватног власништва (првенствено се мисли на некретнине), тако да би било добро да добијете дозволу власника прије него што се одлучите на то. Најважније од свега је да поштујете знакове забране.

Уједињени Арапски Емирати

Сликање забрањених ствари смјестиће вас у затвор до три мјесеца, а успут ћете новчаник олакшати за 1.500 евра. На многим локацијама забрањено је употребљавање камера, а уз то нека вам на памет не пада ни да фотографишете зграде владе, мостове и палате шеика. Забрана сликања палата чак је прописана и законом.

Сјеверна Кореја

Врло једноставно - без дозволе је забрањено сликати апсолутно све. Ипак, ако сте се већ одлучили да посјетите сјевернију од двију Кореја, будите спремни да поштујете правила. Из хотела не излазите без водича и не фотографишите без његове дозволе, јер бисте у противном могли сносити врло неугодне санкције.

Енглеска

Фотографисати за свој ужитак можете шта год желите, али ако желите било коју фотографију у комерцијалне сврхе, за то морате добити посебну дозволу. На примјер, трг Трафалгар и Парламент за комерцијалне сврхе можете фотографисати једино уз дозволу лондонског градоначелника.

Јапан

У Земљи излазећег сунца забрањено је фотографисање одређених храмова и Будиних кипова. У некима забрана важи само мањи дио године, док је у другим забрана перманентна, стога читајте натписе и не упадајте у невоље.

Алжир

Прилично конзервативна земља, нарочито њен јужни дио. Фотографисати можете једино уз дозволу, док за фотографисање жена морате тражити дозволу њихових мужева или очева. Такође, најстроже је забрањено сликање мостова и војних објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана