Nekada najbogatiji grad Afrike, danas je grad duhova VIDEO

Agencija
Nekada najbogatiji grad Afrike, danas je grad duhova VIDEO

Posljednjih šest decenija prekrivaju ga nanosi pijeska iz pustinje Namib, koja u Africi zauzima područje od 50.000 kvadratnih kilometara.

Kolmanskop u Namibiji je grad duhova od 1954. godine, kada su ga napustili posljednji stanovnici, rudari koji su radili u obližnjem rudniku dijamanata.


Svoj vrhunac grad je doživljavao dvadesetih godina prošlog vijeka, kada je imao oko 1.200 stanovnika, mahom lokalnih radnika, pripadnika plemena Ovambo, ali i njemačkih kolonista.

Mnogobrojni stanovnici naselili su ovaj grad nakon što je izvijesni Zaharijas Levala pronašao dijamant na ovom području, da bi potom bilo otkriveno da cio prostor krije velike količine tog dragog kamenja.

Zahvaljujući velikom bogatstvu, koje se ubrzano akumuliralo, izgrađen je grad u evropskom stilu, koji je imao sve: od elektrane, bolnice i sportske dvorane do kockarnice i kuglane. Željeznicom je bio povezan sa lučkim gradom Ludericom.

Poslije Prvog svjetskog rata, zalihe dijamanata su polako počele da nestaju, a stanovništvo da traži posao na drugim mjestima.

Kolmanskop danas predstavlja najpopularniji namibijski grad duhova i veliku turistička atrakciju. Budući da se nalazi u zaštićenom području Špergebit, posjetioci moraju da dobiju posebnu dozvolu za ulazak u grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana