Некада најбогатији град Африке, данас је град духова VIDEO

Агенција
Некада најбогатији град Африке, данас је град духова VIDEO

Посљедњих шест деценија прекривају га наноси пијеска из пустиње Намиб, која у Африци заузима подручје од 50.000 квадратних километара.

Колманскоп у Намибији је град духова од 1954. године, када су га напустили посљедњи становници, рудари који су радили у оближњем руднику дијаманата.


Свој врхунац град је доживљавао двадесетих година прошлог вијека, када је имао око 1.200 становника, махом локалних радника, припадника племена Овамбо, али и њемачких колониста.

Многобројни становници населили су овај град након што је извијесни Захаријас Левала пронашао дијамант на овом подручју, да би потом било откривено да цио простор крије велике количине тог драгог камења.

Захваљујући великом богатству, које се убрзано акумулирало, изграђен је град у европском стилу, који је имао све: од електране, болнице и спортске дворане до коцкарнице и куглане. Жељезницом је био повезан са лучким градом Лудерицом.

Послије Првог свјетског рата, залихе дијаманата су полако почеле да нестају, а становништво да тражи посао на другим мјестима.

Колманскоп данас представља најпопуларнији намибијски град духова и велику туристичка атракцију. Будући да се налази у заштићеном подручју Шпергебит, посјетиоци морају да добију посебну дозволу за улазак у град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана