Монд о Београду: Креативна узаврелост узбудљивог града

Танјуг
Монд о Београду: Креативна узаврелост узбудљивог града

Париски дневник "Монд" објавио је репортажу из Београда, који описује као "узбудљиву српску престоницу", посебно истичући "креативну узаврелост овог балканског града, од модерних докова Савамале до боемске Скадарлије"

.У чланку под насловом "48 сати у Београду", новинар свјетски познатог француског листа износи своје утиске са обиласка "од Савамале, кварта код пристаништа ка коме се журе млади Београђани, до импресивне Калемегданске тврђаве над Дунавом".


"Слика о Београду - чији назив на српском значи 'бијели град' - још је нејасна и обиљежена ратом на Косову и бомбардовањем НАТО, али такву слику брзо одагнава вјетар обнове и креативна узаврелост, који плијене над овим балканским градом, од модерних докова Савамале до боемског кварта Скадарлије", тако "Монд" почиње репортажа.

Између Истока и Запада, наводи се у тексту, Београд чува 2.000-годишњу историју, од османлијске владавине до аустроугарског периода и Титове Југославије.

"Можда би све то Београд могло учинити новим Берлином? Манимо се поређења, Београд је свој и буди се", констатује новинар "Монда", који је недавно имао прилике да се и лично увјери у све што српска престоница пружа.

Посјету је започео обиласком Калемегдана, над ушћем Саве у Дунав, гдје је примјетио времешне хармоникаше, шахисте и заљубљене парове на клупама, а упознао је и продавачицу сувенира Олгу која му је, каже, на Молијеровом језику испричала да јој је прва љубав био баш један Француз.

Новинар описује и Споменик захвалности Француској усред Калемегданског парка и подсјећа да је 1999. био прекривен црном тканином у знак протеста због бомбардовања НАТО у којем је и Француска учествовала.

"Овуда протиче 2.000 година историје - између римских гробова, османлијских маузолеја, некадашњег Титовог бункера - који он никада није употребио - војног музеја на отвореном с тенковима", тим ријечим француски новинар описује своје утиске са Београдске тврђаве, уз закључак да је поглед на град одатле величанствен.

Чланак је објављен након овомесјечне посјете новинара "Монда" Београду, коју је Туристичка организација Србије организовала у склопу својих редовних активности на промоцији Србије као туристичке дестинације на француском тржишту.

Дневни лист "Монд" у Француској прати 2,7 милиона читалаца, а њихово дигитално издање мјесечно буљежи између 90 и 100 милиона прегледа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана