Izgubljeni grad isklesan u stijenama koji je proslavio Indijana Džons

B92
Izgubljeni grad isklesan u stijenama koji je proslavio Indijana Džons

Svi ste čuli za sedam svjetskih čuda, ali da li ste znali da je 2007. godine u Lisabonu izabrano novih sedam čuda?

Kineski zid, Koloseum, Petra, Čičen Ica, Maču Pikču, Tadž Mahal i kip Isusa Spasitelja, dok je Velika piramida u Gizi dobila počasni status.

Ipak, najmanje poznata od njih je Petra, koja se nalazi u Jordanu. U pitanju je grad isklesan u stijeni, a trenutno se može vidjeti samo njegovih 15 odsto dok se ostatak još nalazi pod zemljom. Ime grada potiče od grčke riječi „petra“ koja znači kamen. Petra je dom 800 grobova poznatijih i kao „kraljevski grobovi“. Najpoznatiji od njih je svakako Al Kazne.

Zanimljivo je da je tek 1812. godine grad otkrio švajcarski istraživač Džoan Ludving Burkhardt. Zbog toga što je bio nepoznat gotovo pet vekova često možete čuti da se naziva i „izgubljenim gradom“. Petra je inače izgrađena tako da ju je bilo gotovo nemoguće napasti. Da biste ušli u nju morate proći kroz izuzetno uzak kanjon, visok i do osam metara, a dugačak kilometar. Kroz istoriju, grad je imao veliku geografsku važnost. Smješten je između Crvenog i Mrtvog mora, pa su kroz njega prolazili Egipćani, Arapi i Feničani. Takođe, bilo je bitno mjesto za transport kineske svile, kao i indijskih začina. Vjeruje se da je ovde živjelo i do 30 hiljada ljudi, a samo u teatar je moglo da stane čak 6.000 ljudi. Ni holivudski producenti nisu ostali imuni na Petru, pa su tako neki od najpoznatijih filmova snimani baš ovde, poput „Povratak mumije“, „Indijana Džons“ i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana