Durmitor i njegova veličanstvena jezera

Sharemontenegro.me
Durmitor i njegova veličanstvena jezera

Priča o Durmitoru nikad dosta. Donosimo priču o ledničkim jezerima u ovim krajevima, a upravo ova jezera, poznatija kao gorske oči, privlače brojne turiste.

Crno jezero

Najveće i najatraktivnije je Crno jezero. Veličanstvenosti pejzaža doprinose, pored ljepote jezerskog basena i blistave vodene površine, prostrani šumski predio koji ga okružuje i vrh Međeda, gorostasno uzdignut nad njim. Udaljeno je dva kilometra od planinskog gradića Žabljaka, zimskog turističkog centra Crne Gore. Upravo je Crno jezero za sve turiste mesto idealno za beg od gradske vreve. Nadmorska visina ovog jezera je 1.416 metara, a dubina 49, piše Sharemontenegro.me.

Zminje jezero

Na samom izvorištu vrela Mlinski potok, smješteno je Zminje jezero. Skriveno u dubini šume, ledene tišine, kao da mu je uloga podsjećanje na usamljenost i razmišljanje o njoj. Malo je po dimenzijama i usađeno je u tijesni ovalni pojas smrča, najvjerodostojnije dočarava gorsko oko, koje između četinarskih „trepavica” gleda na Crvenu gredu i obližnje vrhove. Nadmorska visina ovoga jezera iznosi 1.520 metara, a najveća dubina 7,7 metara.

Valovito jezero

Valovito jezero se nalazi na zapadnom dijelu nacionalnog parka Durmitor na 1.690 metara nadmorske visine. Jednim pogledom na ovo jezero biće dovoljno da shvatite zašto se zove „valovito”. Jezero nije veliko: njegova dužina je samo 225 metara, širina 85, a maksimalna dubina je samo 3,5 metara. Jezero se nalazi na putu Žabljak-Trsa.

Pošćensko jezero

Nadmorska visina jezera je 1.487 metara, a najveća dubina iznosi 3,6 metara. Kao jezero nastalo u cirkovima sela Pošćenje i tokom ledničke erozije, privlačilo je pažnju mnogih geologa. Mnogi prolaznici, putopisci, naučnici, bili su zadivljeni njegovom ljepotom i živopisnom panoramom koja ga okružuje. Do Pošćenskog jezera se lako može doći kolima, jer se ono nalazi u blizini magistralnog puta Risan-Žabljak. Kada iz Šavnika krenete prema Žabljaku, jezero se nalazi sa desne strane, oko 8 kilometara prije Žabljaka.

Zminičko jezero

Na svega nekoliko minuta vožnje od žabljačkog sela Njegovuđa, nalazi se jedno od 18 jezera durmitorskog kraja, Zminičko jezero. Ime je dobilo po mjestu Zminice, u kojem se ovaj dragulj prirode nalazi.

Jezero, koje vodu dobija od prolećnog topljenja obilnog snijega sa okolnih planina, uljuljkano je u uvalu, okruženu četinarskim šumama, čija se stabla ogledaju u mirnoj vodi jezera, dajući mu boju koju teško možete vidjeti na bilo kom drugom mjestu.

Za toplih ljetnjih mjeseci vode jezera se ugreju, tako da brojni kupači mogu da uživaju u plivanju na impozantnih 1.286 metara nadmorske visine, što privlači veliki broj ljubitelja prirode do ovog jezera.

Oko jezera, koje je dugačko 280, a široko 240 metara, prostire se pješačka staza, tako da se ovom ledničkom biseru možete diviti iz svih uglova, a takođe i uživati u prirodi koja ga okružuje.

Dubine jezera, koje dostižu i do 6 metara, u sebi kriju i serdarskog tritona, vrste planinskog daždevnjaka, koja je svoj dom našla baš ovdje, i ne može se naći nigde više na svijetu. Do prije nekoliko godina, ovom jezeru, zbog oticanja vode, pretio je nestanak.

Srećom, ljudi koji vole prirodu i žive u blizini, zaustavili su oticanje vode, očistili jezero i osigurali da se ovom umjetničkom dijelu prirode i dalje može diviti svako koga put nanese u ove krajeve.

Suva lokva

Suva lokva je periodično jezero i smješteno je u Pošćenskoj dolini, na 1.594 metra nadmorske visine i od Pošćenskog jezera je udaljena svega 1,8 kilometara, a dostiže maksimalnu dubinu do jednog metra.

Modro jezero

Smješteno u podnožju durmitorskog vrha zvanog Sedlena greda, na nadmorskoj visini od 1.609 metara, dubina njegove vode dostiže najviše 3,3 metra. Kada pogledate boju ovoga jezera, biće vam jasno kako je dobilo ime. U njemu ima pastrmke, a tu često obitavaju i divlje patke.

Zeleni vir

Zeleni vir nalazi se u centralnom dijelu Durmitora, na nadmorskoj visini od 2.028 metara. Od najvišeg vrha Durmitora, Bobotovog kuka, udaljen je kilometar. Zeleni vir je dugačak 50 metara, širok 40 i dubok 2 metra.

Sušičko jezero

Sušičko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1.140 metara, okruženo stoletnim šumama crnog bora i visokim liticama koje se ogledaju u njegovoj vodi. Ovo jezero je jedan od naljepših ukrasa Sušičkog kanjona i jedno je od nekoliko periodičnih jezera durmitorskog kraja. Svoju punu veličinu od 450 metara dužine, 250 metara širine i skoro 5 metara dubine, jezero dobije na proljeće, kada je vodotok Sušice najjači i kad jezero dobija najveću količinu vode.

Hladne i bistre vode istopljenih snegova svakog proljeća nanovo grade ovo jezero, jer tokom ljetnjih mjeseci samo jezero, kao i rijeka koja ga napaja, potpuno presuše i nestanu, a na mjestu jezera ostaje samo travnata livada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana