Đavolja rupa: Atrakcija koja se glavom plaća VIDEO

Đavolja rupa: Atrakcija koja se glavom plaća VIDEO 14.06.2018 17:41 | B92.net

Voda u jezeru dostiže dubinu od 50 do 100 metara, a zanimljivo je da se cijele godine njena temperatura kreće od 22 do 29 stepeni, što ukazuje na to da na nekoj dubini komunicira sa vulkanskim lukom Egeja.

Jezero se takođe hrani i slatkom vodom sa dubine od 17 metara, a ono što jezero čini jedinstvenim jeste podzemna pećina koja ima više izlaza u more.


Slano jezero je nastalo kada je dio jedne velike podzemne pećine propao prije oko 2.000 godina zbog erozije i tekstonskih pokreta. S druge strane jezera, u samom moru, postoji jedna ogromna rupa, široka tri, a duboka 11 metara. Na njenom dnu se nalaze zaštitne šine koje brane roniocima da prolaze u pećinu.

Đavolja rupa se nalazi u sredini zaliva, a počinje tačno gdje se završavaju stijene i počinje pjeskovito dno. Njen položaj je obilježen crvenom bojom koja se spušta na dno mora. Veliki broj ronilaca je pokušao da uđe u pećinu i ispita je, ali samo do određene tačke zbog nagiba i jakih struja koje prolaze tuda. Čak su dva američka vojnika 1982. godine nestala u namjeri da prođu do čuvene špilje, a njihovi skeleti su pronađeni mnogo godina kasnije.

Ako ste ljubitelj ronjenja, sigurno će vam biti nezaboravno iskustvo da zaronite u tzv. „Đavolju rupu" i dođete do šina. Dalje, za sopstveno dobro, nemojte pokušavati.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica