Čudo: Jezero usred planine godišnje se pojavi par puta VIDEO

Agencije
Čudo: Jezero usred planine godišnje se pojavi par puta VIDEO

Jezero poznato kao “Desappearing Tarn”, odnosno “Nestajuće brdsko jezerce”, oduševilo je izletnike i fotografe na Tasmaniji nakon što se ovih dana ukazalo u izuzetno rijetkom izdanju.

Jezero se nalazi na pola puta ka planinskom vrhu Velington, visokom 1.271 metar.


U pitanju je mjesto koje je tokom godine pretežno suvo, i koje se vodom puni manje od desetak puta, isključivo nakon obilnih kiša ili naglog otapanja snijega, da bi voda ubrzo nestala kroz šupljine u kamenju.

Rijetki izletnici koji uspiju da ulove jezero, naročito kroz objektiv, kažu da je voda tog jezera oličenje nevjerovatnog plavetnila. Ove godine prizor je čudesan, zato što se niko ne sjeća da se na mjestu jezera skupilo tako mnogo vode da u najdubljim dijelovima deluje kao da je safirno.

Takvi prizori inače mogu da se vide skoro samo u nedirnutoj prirodi tropskih rajeva.

Površina ovog jezerceta približna je olimpijskom bazenu, a više od toga i nije moguće očekivati, s obzirom na to da se nalazi na obroncima planine i uz teren koji ne može da zadrži vodu.

Jezero se pojavljuje toliko rijetko da su čak i na Tasmaniji mnogi, sve do sada, bili skeptični oko njegovog postojanja - mislili su da je samo riječ o izletničkom mitu.

O istinitosti fenomena povela se u jednom trenutku takva rasprava, da je australijski Herald San našao za shodno da objavi svjedočenje jednog posjetioca o tome da je jezero ipak vidio sopstvenim očima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana