5 мјеста са најздравијим и најдуговjечнијим становништвом

Агенција
5 мјеста са најздравијим и најдуговjечнијим становништвом

Глобални очекивани животни вијек износи 71,4 године, што значи да становници појединих мјеста живе дуже, док се у осталим крајевима свијета живи краће.

Дан Бутнер, аутор књиге "The Blue Zones Solution" набраја пет мjеста на планети са најдуговечнијим и најздравијим становницима, и објашњава који су разлози за то.


Сардинија, Италија

Због исхране претежно засноване на поврћу, редовне физичке активности (пастири прjепешаче до 10 километара дневно) и блиских породичних односа, ово италијанско острво може да се похвали највећим бројем стогодишњака на свијету. Ту је и генетски маркер М26, заслужан за дуговјечност, који се преноси с генерације на генерацију.

Окинава, Јапан

Породични односи на овом мјесту достижу свој врхунац. Становници овог јапанског острва његују "моаи" културу - чврсто повезане породичне заједнице чији сваки члан има подршку других током свих својих животних успона и падова. Због смањеног нивоа стреса, Окинава има највећи број најдуговјечнијих жена на свијету.

Никоја, Костарика

Становници овог мјеста не једу индустријски прерађену храну. Њихова исхрана, која се претежно заснива на конзумирању махунарки, кукуруза, тикве и тропског воћа, у комбинацији са дневним активностима помаже у очувању њиховог здравља.

Лома Линда, Калифорнија, САД

Захваљујући здравом приступу животу, припадници ове групе адвентиста живе у просјеку 10 година дуже од осталих Американаца. Многи од њих избјегавају конзумирање меса, једу доста поврћа, интегралних житарица и орашастих плодова, и обавезно се одмарају недјељом - како физички, тако и психички.

Икарија, Грчка

Чак једна у три особе на овом грчком острву доживи 90. рођендан, претежно захваљујући медитеранској дијети која се састоји од великих количина поврћа, воћа, махунарки, интегралних житарица, кромпира, маслина и маслиновог уља. Становници Икарије неријетко дремну у току дана, па у кревет одлазе касније, а деменција и хроничне болести овдје су врло ретка појава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана