Зашто је краљ Петар тестаментом Александру оставио само 5.000 долара?

Агенције
Зашто је краљ Петар тестаментом Александру оставио само 5.000 долара?

Најбољи преглед имовине стечене до краја живота краља Александра Карађорђевића налазимо у ријешењу Среског суда за град Београд, у распореду његовог наслеђа (1938).

У Булевару кнеза Александра Карађорђевића, на Дедињу, Стари двор („Дворац”), Бели двор, црква и више пратећих објеката, са уређеним простором оивиченим шумом. Четири куће у улицама: Патријарха Димитрија, Краља Александра, Крунској и Сарајевској, са плацевима и пратећим објектима. Вриједност дворског комплекса на Дедињу процењена је на 81.330.000 динара, а укупна вриједност у Београду на 91.870.000 динара, пише Недељник.

Изван Београда, плац и зграда на Цетињу, дворац „Лесковац” са земљиштем у Ријеци Црнојевића с пратећим објектима, љетњиковац Милочер, четири ливаде у Сокобањи, Дворац у Бохињу, са пратећим објектима и ловачки дворац у Каменичкој Бистрици - у вриједности од 3.578.605 динара. Укупно је непокретна имовина износила 95.448.605 динара. Томе се може придодати и намјештај, хартије од вриједности, новац у банкама и готовина од 45.630 француских франака и 2.171 енглеска фунта.

Дио имовине којим је династија располагала састојао се од поклона државе и самоуправних тијела датих владалачком дому на уживање. Ријеч је о имању у Загребу и Сарајеву, дворцу у Дубровнику, ловиштима у Бељу и Сремској Митровици, који су узети под закуп.

Од посебног су значаја задужбине које је за живота основао краљ Александар: у Београду - Студентски дом и Дом за ученике средњих школа, Свети Ђорђе на Опленцу (црква, виле, виногради, болница, конак, касарна). Краљ је својој малољетној деци оставио посебно имање: кућа у Шеноиној и виноград (Београд), пољско добро у околини Демир Капије, разне акције и права, рудници лигнита и злата. Споменик незнаном јунаку на Авали исплатио је својим новцем краљ Александар.

Сва имовина одузета им је указом од 8. марта 1947. године, урачунавајући ту Дворску библиотеку и Дворску архиву, а лишени су истовремено и држављанства.

Кнез Павле је као намијесник купио стари њемачки замак на Брду код Бледа.

Оставши без имовине, расејани по свијету, Карађорђевићи су живјели са великим материјалним проблемима. Нико од њих није успио да стекне знатнију имовину, а већина је живјела и живи скромно. Кад је умро краљ Петар II, тестаментом је оставио сину Александру свега 5.000 долара! Они који су имали прилику да посјете принца Томислава док је боравио на Опленцу, у вили свога оца, лако су могли да запазе да је живио скоро у немаштини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана