Занимљивости које можда нисте знали о Николи Тесли

tportal.hr
Занимљивости које можда нисте знали о Николи Тесли

Никола Тесла познат је по бројним изумима без којих модерни свијет не би био овакав какав јесте. Запитајте се да ли знате баш све о њему? За почетак, рођен је 10. јула 1856. године.

Тесла је икона научног свијета која долази из наших крајева те је самим тим донедавно највише обожавалаца имао на подручју бивше Југославије.

Доносимо вам десет чињеница о једном од највећих мозгова икада.

1. Човјек од грома

Захваљујући популаризацији еколошки освјештених технологија и адвенту нове ере електричне енергије, овај визионар поновно је досегао мјесто које је заслужио.

Уосталом, шта рећи о човјеку који се родио за вријеме олује и измислио наизмјеничну струју?

Никола Тесла се родио отприлике у поноћ између 9. и 10. јула 1856. Према причи коју препричава његова породица, бабица је посегнула рукама у ваздух те у паници рекла "Ово дијете биће дијете таме", на шта је Теслина мајка одговорила: "Не, биће он дијете свјетлости".

2. Музеј Николе Тесле у САД-у финансиран је захваљујући стрипу

Теслин торањ, односно "Wardencluffe" рестауриран је захваљујући интервенцији највећих обожавалаца његовог живота и дјела.

У мају ове године зграду је откупио Центар за науку Тесла за око 1,3 милиона долара.

Средства је донирала популарна страница за јавно финансирање "IndieGoGo". Организатор и главни покретач кампање је Метју Инман, илустратор познат по онлајн стрипу "Оatmeal".

3. Био је загрижени еколог

Никола Тесла је, судећи према ријечима савременика 'био јако забринут због чињенице да људи пребрзо троше ресурсе наше планете, што га је нагнало да се бави обновљивим изворима енергије'.

Тесла је стога одлучио да проучава начине извлачења природне енергије из земље и ваздуха. У својој лабораторији створио је вјештачку муњу и забиљежио разлику потенцијала између Земље и предмета високо у ваздух.

4. Тесла је конципирао технологију смартфона још давне 1901.

Тесла је имао заиста изврсне идеје, али ријетко кад их је успио провести у праксу.

У трци за развијање трансатлантичког радија пише аутор и професор Бернард Карлсон, Тесла је пословном партнеру Ј.П. Моргану представио нове начине инстантне комуникације - слање стања на берзи и кратке телеграмске поруке.

Он би сваку поруку путем цијеви примио у лабораторију, гдје би их потом кодирао и придружио изабраној фреквенцији.

Ту би фреквенцију одашиљао према уређају који стане у руку. Другим ријечима, Тесла је индиректно осмислио смартфон и бежични интернет. Импресивно, зар не?

5. Успио да испрепада Марка Твена

Постоји позната легенда о томе да је Тесла у лабораторији у Менхетну имао функционални строј за земљотресе који је могао да протресе његову зграду те је, наводно, током једног експеримента скоро срушио цијели кварт.

Теслин уређај наводно није био строј за потресе, већ осцилатор фреквенција. Клип смјештен испод платформе у лабосу стварао је огромну буку и потрес током експериментисања.

Насеље, наводно, није успио да сруши, али оно што му је пошло за руком је да 'уплаши Марка Твена'. Твен је, наиме, био нашироко познат по пробавним потешкоћама. Једног дана Тесла, који је Твена упознао у клубу за господу, одлучио аутора позвати у свој лабос.

Твену је рекао да стане на платформу и окренуо прекидач. Након 90 секунди, Твен је скочио с платформе и брзо отрчао у оближњи WЦ.

6. Полудио би сваки пут кад би видио бисере

Бисери су, чини се, били Теслин криптонит. Сваки пут кад би их видио, они би у њему створили толико гађење да није могао разговарати са женом која би их носила.

Кад год би његова секретарица дошла на посао с бисерима око врата, послао би је кући. Нико не зна због чега је имао такву аверзију према том накиту, али познато је да је имао врло специфични укус за стил и естетику.

Тесла је, тврди професор и аутор књиге 'Тесла: Научник електричног доба' Бернарду Карлсон, имао врло чудан укус. Толико да је током сваке вечере носио бијеле рукавице те се сматрао 'врло фино обученим мушкарцем'. Свака његова фотографија је, очекивано, била снимљена како би ухватила његову 'добру страну'.

7. Тесла се панично бојао микроба, а имао је фотографско памћење

Тесла је био познат по фотографском памћењу. Знао је да упамти слике у књигама и користити их као темеље за своје изуме.

Такође је наводно могао визуализовати у три димензије чиме је сузбијао ноћне море које су га прогањале од малих ногу.

Због овога је постао практично митолошка фигура у популарној култури. Такође је, тврди Карлсон, гајио велики страх од бактерија.

Разлог овоме била је колера од које је као малишан скоро настрадао.

8. Направио је торањ који извлачи струју из ваздуха

Његов изум је 56 метара висок торањ на Лонг Ајленду, а план му је био да извлачи струју из ваздуха и да је шаље примаоцу кроз земљу.

На жалост свих нас, пројекат није доведен до краја. 1917. године торањ је био срушен, кривци су били инвеститори који су након хаварије хтјели да покраду што више Теслиних изума.

9. Неки Теслини изуми постали су државне тајне

Након што је 1943. умро, Кабинет за власништво странаца узео је све његове ствари.

Већина њих завршила је у рукама Теслине породице од којих је велик број пребачен у Теслин музеј у Београду.

Неки документи, додуше, још стоје скривени и затрпани у архивама америчке владе.

10. Хтио да освијетли цијелу планету

Ексцентрични научник био је увјерен да може освијетлити Земљину атмосферу, растјеравши таму и створивши нову еру вјечне свјетлости.

Тесла је развио теорију да горња атмосфера садржи гасове који могу да проводе електричну енергију високе фреквенције која би, да је све пошло како треба, створила 'ноћно свјетло за цијелу планету'.

(Тпортал.хр)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана