Tako je govorio Mišić: “Ko nikada nije čuvao koze, ne zna šta su muke”

Tanjug
Tako je govorio Mišić: “Ko nikada nije čuvao koze, ne zna šta su muke”

Svake godine u ovo vrijeme, kada se obilježava godišnjica iskrcavanja srpske vojske na grčko ostrvo Krf, na ovo grčko ostrvo dolazi i Đorđe Stojanac, praunuk Živojina Mišića. Odrastao je pored baba Olge, ćerke Živojina Mišića, koja mu je pričala o patnji srpskog naroda, golgoti preko Albanije, borbi za opstanak.

“Pričala mi je o pripremama za Solunski front, šta je njen otac, a moj pradeda doživio, o patnji naroda”, rekao je Stojanac za Tanjug.


Iako seljačko dijete Mišić se, kaže, vinuo u visine i postao šef generalštaba na Solunskom frontu. Uvijek je ostao vezan za seljane i kako je hrabrio vojnike na frontu, tako je hrabrio i seljane u poslu. Sjeća se Stojanac i poznatih Mišićevih riječi “Ko nikada nije čuvao koze, ne zna šta su teške muke”.

Dok je čuvao koze, zadremao je, koze su pojele komšijin kupus, a i mali Mišić obrao dobre batine. Srpska vojska i narod počeli su povlačenje preko zavijanih planina Albanije nakon invazije Njemačke, Austrougarske i Bugarske na Srbiju u zimu 1915/16. godine.

Tokom albanske golgote veliki broj vojnika i civila umro je od hladnoće, gladi i iscrpljenosti. Francuska vlada 28. januara 1916. godine odlučila je da njena mornarica odloži sve druge transporte dok iz Albanije ne bude izvučena srpska vojska.

Saveznički brodovi su počeli ubrzano da prevoze izgladnelu, iscrpljenu srpsku vojsku na ostvo Krf. Prvo iskrcavanje srpske vojske na “ostrvo spasa”, kako su Srbi prozvali Krf, bilo je u pristaništu u Guviji, šest kilometara sjeverno od grada, a materijalne troškove opremanja i izdržavanja srpske vojske preuzeli su Francuska i Velika Britanija.

Ostrvo Vido organizovano je kao bolnica, gdje su iskrcavani najteži ranjenici, postalo je “ostrvo smrti”, a more oko njega nazvano je Plava grobnica. Na ostrvu Vidu nalazi se danas spomen-kompleks i u okviru njega mauzolej.

Komemorativnim skupom i polaganjem vijenaca danas je počelo obilježavanje godišnjice iskrcavanja srpske vojske na grčko ostrvo Krf. Srpski i grčki zvaničnici, predstavnici udruženja, potomci, polozili su vijence na spomen-obilježje u Dasiji kod Krfa, gdje se prije 102 godine iskrcala srpska vojska.

U mjestu Agios Mateos venci su položeni na spomenik Drinske divizije, ali i na spomenik Janisu Janulisu, Grku koji je dao svoju njivu, jedinu imovinu, da se u njoj sahrane borci Drinske divizije.

Državni sekretar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković kaže da su na Krfu utočište i spas našli srpska vlada, vojska i narod.

“Nakon više meseci pešačenja gudurama Albanije, na Krf je došlo 185.000 izgladnelih i iznemoglih vojnika i civila. Nakon dve godine oporavka uz pomoć saveznika krenuli su u proboj Solunskog fronta”, naglasio je Stanković.

On je rekao da se istorija mora njegovati i poštovati, jer narod koji ne poštuje svoju istoriju ne može graditi budućnost kakvu želi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana