Ovim poslom bavile su se tri žene na svijetu, a jedna je iz Srbije

B92
Ovim poslom bavile su se tri žene na svijetu, a jedna je iz Srbije

“Ostvarila sam svoje dječje snove, ali nije bilo lako”, kaže Bosiljka Novaković, prva žena kontrolor leta u bivšoj Jugoslaviji i jedna od tri u cijelom svijetu.

Ona sada ima 82 godine, uživa u penziji i unucima i mnogo putuje.


Bosiljka Novaković kaže da kad je počinjala da radi njeni šefovi nisu vjerovali da je ženi mjesto na kontroli leta.

“Bila sam uporna. Završila sam školu i radila posao koji volim. Vjerujem da je to najvažnije, jer samo tako ništa onda nije napor da se uradi”, rekla je ona.

Sjeća se da su piloti bili iznenađeni kad čuju ženski glas i da su nerijetko dolazili da se upoznaju kad slete.

“Sada je lakše, jer je tehnika mnogo napredovala. Vidi se svaki avion, njegova brzina, signal i imate sliku. Tad nije bilo slike nego zamisliš u glavi gdje se nalazi avion kad ti jave tačku sa koje treba da se jave”, priča Bosiljka Novaković.

Bilo je mnogo stresnih situacija, a i danas se sjeća svih detalja o avionskoj nesreći 18. januara 1977. u kojoj je poginuo predsjednik Saveznog izveršnog vijeća Jugoslavije Džemal Bijedić.

“Vodila sam taj avion i sugerisala da se vrati. Vrijeme nije valjalo, nema radara i nema po čemu da sleti. Međutim, vojni pilot je naučio da sluša i poslušao je Džemala Bjedića”, rekla je ona.

Bjedić je tog dana prisustvovao u Beogradu na batajničkom aerodromu ispraćaju predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita u Libiju. Po povratku za Sarajevo njegov avion udario je u brdo Inac u blizini gradića Krečeva. Pored Džemala tada su poginuli i njegova supruga Razija, saradnici Zijo Alikalfić i Smajo Hrla i piloti Stevan Leka i Murat Hanić. Po saznanju za tragediju Tito se vratio u zemlju na sahranu Bjedića u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana