Овим послом бавиле су се три жене на свијету, а једна је из Србије

B92
Овим послом бавиле су се три жене на свијету, а једна је из Србије

“Остварила сам своје дјечје снове, али није било лако”, каже Босиљка Новаковић, прва жена контролор лета у бившој Југославији и једна од три у цијелом свијету.

Она сада има 82 године, ужива у пензији и унуцима и много путује.


Босиљка Новаковић каже да кад је почињала да ради њени шефови нису вјеровали да је жени мјесто на контроли лета.

“Била сам упорна. Завршила сам школу и радила посао који волим. Вјерујем да је то најважније, јер само тако ништа онда није напор да се уради”, рекла је она.

Сјећа се да су пилоти били изненађени кад чују женски глас и да су неријетко долазили да се упознају кад слете.

“Сада је лакше, јер је техника много напредовала. Види се сваки авион, његова брзина, сигнал и имате слику. Тад није било слике него замислиш у глави гдје се налази авион кад ти јаве тачку са које треба да се јаве”, прича Босиљка Новаковић.

Било је много стресних ситуација, а и данас се сјећа свих детаља о авионској несрећи 18. јануара 1977. у којој је погинуо предсједник Савезног извершног вијећа Југославије Џемал Биједић.

“Водила сам тај авион и сугерисала да се врати. Вријеме није ваљало, нема радара и нема по чему да слети. Међутим, војни пилот је научио да слуша и послушао је Џемала Бједића”, рекла је она.

Бједић је тог дана присуствовао у Београду на батајничком аеродрому испраћају предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита у Либију. По повратку за Сарајево његов авион ударио је у брдо Инац у близини градића Кречева. Поред Џемала тада су погинули и његова супруга Разија, сарадници Зијо Аликалфић и Смајо Хрла и пилоти Стеван Лека и Мурат Ханић. По сазнању за трагедију Тито се вратио у земљу на сахрану Бједића у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана