Naselja Maja sa 60.000 građevina otkriveno u prašumi Gvatemale

Naselja Maja sa 60.000 građevina otkriveno u prašumi Gvatemale 04.02.2018 12:48 | Srna

Više od 60.000 građevina i ruševina iz vremena Maja pronađeno je u prašumi u Gvatemali. Naučnici su laserskom tehnologijom otkrili cijelo područje objekata ispod prašume i krošnji drveća, uključujući kuće, palate, puteve i odbrambene fortifikacije.

U tom području, u blizini već poznatih majanskih gradova, živjelo je nekoliko miliona Maja više nego što je utvrđeno u ranijim istraživanjima, javio je Bi-Bi-Si.


Naučnici su registrovali više od 2.100 kvadratnih metara u sjevernom Petenu. Oni su koristili revolucionarnu tehnologiju "Lidar", koja otkriva arheološke lokacije skoro nevidljive golom oku.

"Slike ove tehnologije pokazale su da je cio region bio sistem naselja čiji su obim i gustina populacije u velikoj mjeri potcijenjeni", rekao je Tomas Garison, arheolog sa koledža Itaka.

Majanska civilizacija, koja je bila na vrhuncu prije oko 1.500 godina, pokrivala je područje dva puta veće od srednjovjekovne Engleske sa populacijom od oko pet miliona.

"Sa ovom novom tehnologijom vjerujemo da je ovde živjelo između 10 i 15 miliona ljudi", rekao je Francisko Estrada-Beli, arheolog sa Univerziteta Tulan, dodajući da su mnogi živjeli u nižim, močvarnim područjima za koje se do sada smatralo da su potpuno nepodesna za život.

Većina od 60.000 građevinskih struktura bile su kamene platforme koje su podržavale majanske kuće, koje su većinom bile od pruća i slame.

Jedno od posebno interesantnih nalaza je piramida od sedam spratova, pokrivena u vegetaciji, da se praktično stopila sa džunglom.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica