Насеља Маја са 60.000 грађевина откривено у прашуми Гватемале

Срна
Насеља Маја са 60.000 грађевина откривено у прашуми Гватемале

Више од 60.000 грађевина и рушевина из времена Маја пронађено је у прашуми у Гватемали. Научници су ласерском технологијом открили цијело подручје објеката испод прашуме и крошњи дрвећа, укључујући куће, палате, путеве и одбрамбене фортификације.

У том подручју, у близини већ познатих мајанских градова, живјело је неколико милиона Маја више него што је утврђено у ранијим истраживањима, јавио је Би-Би-Си.


Научници су регистровали више од 2.100 квадратних метара у сјеверном Петену. Они су користили револуционарну технологију "Лидар", која открива археолошке локације скоро невидљиве голом оку.

"Слике ове технологије показале су да је цио регион био систем насеља чији су обим и густина популације у великој мјери потцијењени", рекао је Томас Гарисон, археолог са колеџа Итака.

Мајанска цивилизација, која је била на врхунцу прије око 1.500 година, покривала је подручје два пута веће од средњовјековне Енглеске са популацијом од око пет милиона.

"Са овом новом технологијом вјерујемо да је овде живјело између 10 и 15 милиона људи", рекао је Франциско Естрада-Бели, археолог са Универзитета Тулан, додајући да су многи живјели у нижим, мочварним подручјима за које се до сада сматрало да су потпуно неподесна за живот.

Већина од 60.000 грађевинских структура биле су камене платформе које су подржавале мајанске куће, које су већином биле од прућа и сламе.

Једно од посебно интересантних налаза је пирамида од седам спратова, покривена у вегетацији, да се практично стопила са џунглом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана