На данашњи дан погинула принцеза Дајана

B92
На данашњи дан погинула принцеза Дајана

На данашњи дан прије 21 годину у саобраћајној несрећи у Паризу погинула је тридесетшетогодишња принцеза Дајана, аристократска љепотица чији је крај брака са принцом Чарлсом уздрмао темеље британског пријестола.

У врло кратком временском периоду Дајана је окусила низ побједа и пораза. Дјечије снове о удаји за принца досањала је кад је поновно срела Чарлса, старијег брата њеног пријатеља из дјетињства, али се краљевски брак брзо стрмоглавио након болних признања о прељуби.

Препород послије брачног краха доживјела је захваљујући свом хуманитарном раду, а живот је завршила бјежећи од папараца жељних сензације.

Иако је често негодовала због наметљивости медија, како прије тако и послије њеног вјенчања, Дајана је и те како била свјесна свога утицаја и способности шармирања новинара и фотографа попут највећих холивудских звијезда.

Била је свјесна да је интересантна и Американцима, можда чак и више него Британцима, па је добротворну изложбу својих 79 старих вечерњих хаљина у љето 1997. одржала у САД-у, оправдано очекујући лицитирање с већим износима.

Рођена је 1. јула 1961. као треће од четворо дјеце грофа Џона Спенсера и његове супруге Францис Роше. Дајана Францис Спенсер одрасла је у палати поред краљевске куће Сандрингама, па јој је један од пријатеља из детињства био принц Андреј, друштвенији брат суздржаног принца Чарлса.

Притисак до смрти

Кад је имала осам година развели су јој се родитељи. Мајка је отишла с насљедником пословног царства, а старатељство над Дајаном, њене двије сестре и братом припало је оцу.

Учила је код куће до девете године, а послије тога похађала неколико интерната. Једном свом другу је наводоно рекла да би вољела да буде плесачица или принцеза од Велса.

Академско образовање није је превише занимало, па је школовање завршила за неколико година и запослила се у вртићу.

Иако су се дуго познавали, Чарлс и Дајана постали су ближи кад су му је поновно представили 1977. године током лова на фазане.

Чарлс је био задивљен том “врло забавном, радосном и згодном шеснаестогодишњакињом”, а и он се Дајани учинио привлачним. Три године касније принц је новинару рекао како је “почео да схвата шта се догађа” и како је почела да се распламсава романса.

Од тог тренутка очи медија биле су упрте у славни пар и започео је непрестални притисак који је потрајао све до Дајанине трагичне смрти.

Савршена млада

Кад је Чарлс 3. фебруара 1981. запросио Дајану, нација је била очарана јер се чинила савршеном младом за принца од Велса.

Њихово глобално емитовано вјенчање био је један од најважнијих догађаја из 1981. године. Након спектакуларне свечаности у катедрали светог Павла, пар је на краљевској јахти Британија отпловио на медени мјесец.

Сљедећих седам година нијесу биле тако идиличне. Дајана је прошла кроз болну трансформацију од непознате особе до популарне принцезе, руковала се са хиљадама људи, присуствовала стотинама разних церемонија и посјетила 19 земаља.

Упркос очигледној љубави и наклоности једног према другом у првим годинама брака, притисци које са собом носи краљевски брак почели су да узимају данак. Током лова на фазане догодила се њихова прва јавна свађа, а онда су само наставиле да се нижу. Дајана је постајала све више разочарана, Чарлсу је постајало досадно, а најгоре од свега - у лов на њих укључивало се све више медија.

Чарлсова мајка, краљица Елизабета II, није крила разочарање Дајаном, а појављивало се све више гласина о трзавицама на краљевском двору.

Непрекидно пријатељство Чарлса и његове старе љубави Камиле Паркер Бовлс није нимало олакшавало ситуацију, само је још више подстицало гласине о Дајаниној разоноди с инструктором јахања Џемсом Хјуитом.

Развод брака изгледао је незамисливо. Краљ Енглеске је уједно врховни поглавар Енглеске цркве, а развод би озбиљно угрозио Чарлсов пријесто.

Упркос томе, 9. децембра 1992. краљевски пар је објавио да се и формално разводи, а иако су детаљи били обавијени велом тајне, бивши супружници су у интервјуима изнијели своја права осјећања у вези са тим браком.

Чарлс је 29. јуна 1994. у телевизијском документарцу признао брачну невјеру, не наводећи при том име жене с којим је починио прељубу, а Дајана је у телевизијском интервјуу 20. новембра 1995. признала да је починила прељубу са Хјуитом.

Краљица Елизабета II је послије тога затражила да се разведу. Брак који се некада чинио тако савршеним и службено је био окончан.

Вијести о принцу клизиле су према посљедњим страницама, а Дајана је, као најпознатија самохрана мајка на свијету, и даље имала своје мјесто на насловним странама. Укључивала се у све више добротворних и хуманитарних акција па је њена слика красила часописе широм свијета, док су гласине о њеним романсама пуниле таблоиде.

У једном париском ресторану примијећена је 25. јула 1997. са лијепим тамнокосим мушкарцем, који је касније идентификован као Доди Фајед, син Мухамеда Фаједа, власника робне куће Хародс у Лондону.

Фотографије пара ускоро су заузеле насловнице часописа, а међу љубитељима гласина проширила се вијест како је Дајана напокон пронашла човјека из снова.

Без обзира какви су им снови били, завршили су у ноћној мори.

Возач аутомобила, у којем су на задњем сједишту били Дајана и Фајед, возио је пребрзо покушавајући да побјегне од папараца који су је узнемиравали претјераним забијањем носа у њен живот. Изгубио је контролу над возилом и у несрећи која се догодила рано ујутро 31. августа 1997. године живот су изгубили и Дајана и Фајед.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана