LISTAJUĆI POŽUTJELU BANjALUČKU ŠTAMPU (4): Mladi kralj dočekan s ljubavlju i radošću

Zoran S. Mačkić
LISTAJUĆI POŽUTJELU BANjALUČKU ŠTAMPU (4): Mladi kralj dočekan s ljubavlju i radošću

"U času kad Vaše Kraljevsko Veličanstvo poput svojih velikih predaka Vožda Karađorđa, Petra Velikog Oslobodioca i Viteškog Kralja Ujedinitelja, stupa na presto da brani granice Otadžbine, čast i slobodu naroda, Krajina Petra Mrkonjića, verna svojoj prošlosti, poći će putem slave i časti koju joj ukazuje Vaše Veličanstvo", navedeno u telegramu banjalučkih društava upućenom Nj. v. kralju

PROTIV TROJNOG PAKTA

Ulice Banjaluke bile su od ranog jutra ispunjene narodom koji je burno manifestovao svoju radost i svoju ljubav prema Mladom Kralju, uzvicima "Živeo Kralj".

Poklici Nj. v. kralju, Jugoslaviji i jugoslovenskoj vojsci neprekidno su se prolamali ulicama i po najudaljenijim sokacima, iz kojih su stalno izvirale mase i povorke građana. Tokom dana počeli su da pristižu seljaci iz okolnih sela. Izmešane grupe građana, seljaka, radnika, učenika, studenata preko celog dana pevale su patriotske pesme, obrazujući povorke sa transparentima, noseći sliku Nj. v. kralja na čelu i jugoslovenske zastave.

Prvog dana sav posao bio je obustavljen. Narod je spontano oglasio ovaj dan za veliki nacionalni praznik i potpuno se predao proslavljanju i manifestovanju, nesmetano izražavajući svoja osećanja. Zvona sa crkava stalno su zvonila.

Ubrzo su stigli i prvi leci, koje je izdala Samostalno-demokratska stranka povodom preuzimanja vlasti od strane Nj. v. kralja i narodne vlade. Zatim je demokratska omladina Bosanske Krajine, učlanjena u "Seljačkom kolu", izdala proglas narodu.

Pomoćnik bana g. Gojko Ružić u toku dana primao je predstavnike vojnih i građanskih vlasti.

Oko jedanaest časova formirana je povorka u kojoj su uzeli učešća članovi pojedinih organizacija i građani iz varoši, a delom i seljaci iz okoline. Ispred povorke je nošena slika Nj. v. kralja, dok su predstavnici organizacija nosili državne zastave. Povorka je prošla glavnim ulicama i zaustavila se pred Komandom divizije. Komandanta divizije pozdravio je starešina Sokolske župe dr Jovo Perenčević. Na pozdrav je odgovorio komandant Divizijske oblasti general Dragoslav Milosavljević. Posle toga pročitan je telegram svih banjalučkih društava upućen Nj. v. kralju:

"U času kad Vaše Kraljevsko Veličanstvo poput svojih velikih predaka Vožda Karađorđa, Petra Velikog Oslobodioca i Viteškog Kralja Ujedinitelja, stupa na presto da brani granice Otadžbine, čast i slobodu naroda, Krajina Petra Mrkonjića, verna svojoj prošlosti, poći će putem slave i časti koju joj ukazuje Vaše Veličanstvo".

Članovi SDS-a, HSS-a i Seljačkog kola i drugih organizacija priredili su uveče ponovo povorku.

Iz svih krajeva Bosanske Krajine stižu izveštaji o nezapamćenom oduševljenju kojim je primljen ovaj istorijski akt Nj. v. kralja.

"Pravda", 30. marta 1941.

VELIKA VAROŠ NA VRBASU

Banjalučki okrug ima 329.499 stanovnika. Deli se na ove kotare: banjalučki, dubički, novljanski, gradiški, prijedorski, prnjavorski, kotorvaroški, derventski i tešanjski.

Banjaluka je velika varoš na Vrbasu, sa 13.566 st. i 1.246 vojn. Ovo je napredno mesto sa živom trgovinom, što se opaža i na lepim zdanjima u poslednje vreme. O Trojičinu danu drži se sajam, koji je vrlo posećen. I Rimljani su bili uočili lep položaj ovoga mesta ili kako stari govorahu Bajne Luke, te su se tu bili nastanili, na čije tragove i sad nailazimo u sumporovitoj toploj banji u gornjem gradu i inače. Omanji su grad, bez sumnje, Rimljani gradili, koji bi u srednjem veku proširen i zvaše se Vrbaški Grad, a tek se docnije pod njim osnova varoš Banjaluka. U čaršiji se nalazi u istočnjačkom ukusu ozidana kiraetana (muham. čitaonica). Lepa je bolnica i fabrika duhana. Šetalište se pruža čitav čas alejom do kasarne na Vrbasu. Pravoslavni imaju 1 crkvu, katolici 2, Jevreji 2 hrama, a muhamedanci 32 džamije. Sem toga postoji 1 štamparija. U ovoj se varoši rodio književnik Ivan Franja Jukić. Na 20 minuta od varoši podigli su katolički kaluđeri trapisti manastir. Bratstvo broji 250 članova, koji se bave zemljoradnjom, suknarstvom, stočarstvom i vare pivo. Sem toga izdržavaju i uče redovno do 70 siročadi. Po njihovu tipiku ne smeju nikad ništa govoriti, sem pozdravljanja, molitve i crkvenog pojanja.

"Delo", 1898.

DOBROTVOR

Poznati banjalučki ljekar g. dr Šefik Sefić, specijalista za očne bolesti, svake godine o rođendanu svoje kćerke Vesne obuče 50 najsiromašnije dece u Banjoj Luci. Ove godine g. dr Sefić potpuno je obukao i odenuo 60 najsiromašnije banjalučke dece. Danas je g. dr Sefić, u svome domu, priredio skromnu svečanost. Pošto je njegova supruga obukla decu priredila im je ručak i počastila ih kolačima i bombonama.

"Vreme", 5. januara 1941.

STRELIŠTE NA RAKOVAČKIM BARAMA

Ovde je na svečan način otvoreno strelište još prošle godine osnovane Streljačke družine. Strelište je na periferiji Banjaluke, na Petrićevcu.

Strelište je otvorio predsednik Društva g. dr Stevan Moljević, u prisustvu velikog broja građana, vrlo lepim govorom. Posle toga je priređeno nagradno gađanje, u kome je učestvovalo oko stotinu prisutnih članova.

"Pravda", 5. decembra 1932.

Priredio: Zoran S. Mačkić, arhivski savjetnik

u Arhivu Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana