Компјутер који је 1973. предвидио када ће нестати човјечанство

express.hr
Компјутер који је 1973. предвидио када ће нестати човјечанство

Године 1973. године компјутерски програм који је развијен на америчком МИТ-ју требало је да помогне у изради модела глобалне одрживости. Умјесто тога он је прогнозирао како ће до 2040. године наша цивилизација нестати.

Саму предикцију је изнио програм имена “World One” који је оригинално креирао компјутерски пионир Џеј Форестер, на захтјев организације “Club of Rome”.

Ријеч је о невладиној организацији коју сачињавају мислиоци, некадашњи свјетски лидери, научници и УН-ове бирократе с циљем “промовисања разумијевања глобалних изазова с којима се човјечанство суочава те приједлозима рјешења кроз научну анализу, комуникацију и заговарање идеја”.

“World One” показао је да ће око 2040. године бити глобални колапс ако се настави досадашња експанзија популације и индустрије као што је то до сада. Модел је урачунао трендове када је ријеч о загађењу, расту популације, количини природних ресурса и цјелокупног квалитета живота на планети.

Година 2020. је једна од темељних прекретница коју спомиње “World One”. Тада би се, прогнозира, радикално требао срозати квалитет живота. У том сценарију би “нестао” велики број људи.

“Око 2020. услови на планети постају критични. Ако не направимо ништа око тога, квалитет живота свешће се на нулу. Загађење је такво да почиње убијати, популација пада на ниво испод оног 1900. године. У тој фази немогуће је зауставити крај цивилизованог живота каквог познајемо”, прилагодили су “ријечи” компјутера стручњаци за ширу јавност.

Александер Кинг, тада вођа “Club of Rome”, протумачио је и да је програм најавио да ће државе-нације изгубити свој суверенитет, а корпорације ће владати свиме.

“Суверенитет више неће бити апсолутан, константно ће се нагризати, све док не нестане, чак и у најјачим нацијама”, рекао је.

“World One”, лаички речено, свијет посматра као један систем. Извјештај о његовом раду то описује као “навођену туру нашег понашања од 1900. године и гдје ће нас то понашање одвести”.

Програм производи графике које показују шта ће се са планетом догађати у будућности. Умрежава податке и варијабле о популацији, квалитету живота, ресурсима, загађењу, БДП-у, енергетици...

Пратећи линије које означавају трендове могуће је ишчитати гдје свијет иде и која је идућа криза која нас чека. Одмах су се почели тражити противотрови за проблеме које ће морити (и море) свијет.

“Club of Rome”најавио је да ће неке нације, попут САД-а, морати смањити апетите за ресурсима. Нада је да ће, једног дана, престиж произлазити из “мале и контролисане потрошње”, али томе нисмо нити близу.

Тренутно, према подацима Свјетске здравствене организације, девет од десет људи удише изразито загађен ваздух и више од седам милиона смрти годишње већ се сада може приписати загађењу.

“World One” се до сада показао застрашујуће тачним, вријеме ће показати хоће ли тако остати до краја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана