Испливао тајни документ ЦИА из 1946. године: О покушају атентата на Тита се ћутало 73 године

B92
Испливао тајни документ ЦИА из 1946. године: О покушају атентата на Тита се ћутало 73 године

У јулу 1946. амерички обавјештајци фокусирали су Црну Гору, између осталог због покушаја атентата на Јосипа Броза Тита током његове посјете Црнох Гпри.

Подаци се налазе у аналитичком документу „Internal Situation in Yugoslavia” („Унутрашња ситуација у Југославији”) из новембра 1946. године. Под ознаком „confidental” („повhерљиво”) дистрибуиран је корисницима 4. марта 1947. године, пише Антена М.

Да се информација о наводном атентату на Тита појавила само у штампи, вhероватно би се могла приписати деривату хладноратовских пропагандно-психолошких операција америчке владе. Међутим, та се информација узима у документу „Internal Situation in Yugoslavia” Централне обавjештајне групе (претходник ЦИА) из новембра 1946. за непобитну чињеницу.

Документ је, поновимо, „confidental”, тј. није предвиђен за пласирање у јавност - према којој се, по дефиницији, приоритетно изводе пропагандно-психолошка дјејства. Шта у документу пише?

- Послије покушаја атентата на Тита и његову свиту у јулу ове године на црногорском тлу режим је подузео драстичне кораке. Ухапшен је одређени број комунистичких функционера, док су КНОЈ (Корпус народне одбране Југославије) и редовне војне јединице замијењене, што имплицира да су биле у неким везама са илегалним националним јединицама.

Послије покушаја атентата на Тита на Цетињу, наредни параграф документа „Internal Situation in Yugoslavia” из новембра 1946. се односи на процјену, како пише, „илегалних група, названих ‘зеленаши’, које предводи црногорски бригадир, Крсто Поповић”, пише Антена М.

По окончању Другог свјетског рата, предсједник Хари С. Труман 1. октобра 1945. потписаће извршну наредбу о распуштању војно-обавјештајне службе ОСС (Office of Strategic Services). Реорганизације капацитета за обавештајне, пропагандно-психолошке и паравојне дjелатности у иностранству су подијељене између Стејт департмента, Министарства одбране и Генералштаба.

Труман ће новом извршном наредбом од 22. јануара 1946, успоставити Националну обавјештајну управу, а ЦИГ је њезино оперативно тијело. ЦИГ је ембрион ЦИА, створене 18. септембра 1947. године.

Генерал Хојт. С. Ванденберг, помоћник шефа штаба ваздухопловних снага америчке војске, од јуна 1946. је био шеф ЦИГ-а. На тој дужности биће до маја 1947. године. ЦИГ дјелује и у тадашњој Федеративној Народној Републици Југославији (ФНРЈ).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана