Љубинка Николић, српскi кандидата за одлазак на Марс, за Глас Српске: Када нешто желиш, ни Марс није далеко

Ведрана Кулага
Љубинка Николић, српскi кандидата за одлазак на Марс, за Глас Српске: Када нешто желиш, ни Марс није далеко

Желим да остварим своје снове, да научим што више могу и да будем инспирација другима. Ако добијем ту шансу и карту у једном правцу да одем на Црвену планету, захвалићу судбини и Богу и почети да носим камеру свугде са собом да бих понела што више утисака са Земље.

Казала је то у интервјуу за "Глас Српске" Љубинка Николић, српска научница која је ушла у најужи круг потенцијалних кандидата за реализацију пројекта "Mars One" чији је крајњи циљ стварање људске колоније на Марсу до 2025. године.

- Било би лепо када бисмо могли да прославимо долазак на Марс здравицом, али ћемо највероватније прославити тапшањем по леђима и загрљајем - кроз смијех каже Николићева.

* ГЛАС: Нашли сте се на листи 100 одабраних људи од којих ће 24 имати ту част да се трајно настане на Црвеној планети. Како се осјећате?

НИКОЛИЋ: Прелепо и усхићено! Прво ће на пут отићи четири особе, али и садашњи осећај, када знам да имам велике шансе да будем једна од њих, представља велико задовољство.

* ГЛАС: Шта Вас је подстакло да се пријавите за ту авантуру живота која је планирана за 2024. годину?

НИКОЛИЋ: Научна фантастика и веровање да је све могуће, да ништа није недостижно и да постоје многа места и ствари које људске руке и ноге нису још дотакле. Тако је ово истинска авантура живота и прилика да је и доживимо.

* ГЛАС: Да ли сте одувијек тежили ка свемиру? Шта Вас то посебно фасцинира?

НИКОЛИЋ: Да, одувек. Фасцинирају ме неисцрпне могућности пространства и упознавања непознатог. Прилика која ми је сада на корак ближа додатно појачава наду и жељу да ми све то, чему тежим и што ме оставља без даха, појачава и тежњу да и будем део нетакнутог пространства.

* ГЛАС: Да ли Вам је било тешко да се одлучите на овакав корак?

НИКОЛИЋ: Желим да остварим своје снове, да научим што више могу и да будем инспирација другима. Моја одлука да се пријавим је била тренутна, од момента када сам сазнала за овај програм до моје пријаве било је прошло само неколико часова. То је, једноставно, било то. Није требало време за размишљање, већ само време потребно за пријављивање. То је шанса која се не пропушта, која не сме да се пропусти ако човек верује у своје снове и жели да их прати. Ако човек истински жели да их и оствари.

* ГЛАС: Како гледате на цијели тај пројекат одласка на Марс? НИКОЛИЋ: Смели и бриљантни подухват са пуно изазова. То је прилика и авантура живота. То је и за многе, као и за мене, вероватно пут ка испуњењу снова.

* ГЛАС: Колико сте се припремали за интервју са надлежнима у пројекту "Марс оне"? Шта Вам је било најтеже?

НИКОЛИЋ: Најтеже ми је било објаснити колико ми је стало до овог пројекта. Требало ми је неколико недеља да се припремим за интервју и да са што мање речи и реченица другој страни кажем и докажем колико ми је стало да будем део тог тима који ће, сасвим сигурно, да испише поједине странице историје. Сада, када сам међу 100 потенцијалних људи којима се смеши прилика за тај корак ка непознатом, све што је до сада било тешко више није. Пред нама су нови изазови, али ја сам и више него спремна.

* ГЛАС: Колико су Вам двије мастер дипломе и знање из разних области помогли у томе? Шта мислите да је било пресудно да уђете у ужи избор? 

НИКОЛИЋ: Од мојих диплома, верујем да је она са Рударско-геолошког факултета у Београду за овај програм најзначајнија. Исто тако, верујем да би ми она била од велике помоћи тамо горе, далеко од места где сам је добила.

* ГЛАС: Вјерујете ли да "тамо горе" постоји још неко сем нас и да ће једног дана бити могућ живот на Марсу?

НИКОЛИЋ: Верујем у обоје. На Марсу нема живота, судећи по свим налазима са Цуриоситџ, али то не значи да интелигентан живот постоји само на Земљи. Као што рекох, огромно је ипак пространство изнад и око нас. За многа места и не знамо, нека нова повремено откривамо, тако да дозвољавам себи да верујем да нисмо сами.

* ГЛАС: Имате ли подршку породице и пријатеља за тај подухват?

НИКОЛИЋ: Што се подршке тиче, морам признати да је стање такво да је и да и не. Имам подршку неколико пријатеља, а што се породице тиче - она би више волела да ја останем са њима.

* ГЛАС: Имате ли и страха због овог историјског подухвата и шта Вас, ако тако можемо рећи, највише плаши?

НИКОЛИЋ: Страх, а ја бих додала и стрес ће увек бити присутни, али се морам привићи и научити да их контролишем. Највише се плашим својих потенцијалних грешака које бих могла да направим. Међутим, имам сасвим довољно времена да се психички и физички припремим за све оно што ме чека. Барем, на оно што мислим да би могло да ме чека.

* ГЛАС: Мишљења о том путовању су подијељена. Које су за Вас добре, а које лоше ствари?

НИКОЛИЋ: У овом пројекту не видим ништа лоше! Негативност ми никад није била привлачна.

* ГЛАС: Изјавили сте да бисте повели Вила Смита да Вас штити, а шта бисте прво урадити по доласку?

НИКОЛИЋ: Да, да, он је један од мојих омиљених СФ глумаца. По доласку на Марс? Хммм... Биће пуно посла, од склапања намештаја до подизања нових просторија, изградње зелене баште, стављања подова... То ће бити наша кућа на Марсу и мора све перфектно да функционише. Било би лепо када бисмо могли да прославимо долазак на Марс здравицом, али ћемо највероватније прославити тапшањем по леђима и загрљајем.

* ГЛАС: Шта ћете прво урадити ако добијете шансу да будете једна од 24 особе на лету за Марс за мање од десет година?

НИКОЛИЋ: На Марс ће прво отићи четири особе, два мушкарца и две жене, и сваке наредне године ићи ће још њих четворо. А ако ја добијем ту шансу? Захвалићу судбини и Богу и почети да носим камеру свугде са собом да бих понела што више утисака са Земље.

* ГЛАС: А шта ако не успијете?

НИКОЛИЋ: О. К. је ако не успем, најважније је да пројекат успе!

Пројекат

За историјски пројекат насељавања Црвене планете се пријавило више од 100.000 људи из цијелог свијета, различитих занимања и карактера. Међу њима су чак и научници NASA који су оцијенили да је мисија остварива и да је све само ствар финансија и воље. Циљ пројекта је успостављање трајног људског живота на Марсу, а надлежни вјерују да ће први отисак на Марсу и животи посаде инспирисати генерације.

Они који оду на Марс, са те планете се више неће враћати.

Радохоличар

Осим што је магистрирала географију у САД, Љубинка Николић има и диплому инжењера геологије Универзитета у Београду, као и титулу магистра унутрашње декорације Академије у Фиренци. У пријави који је послала за пројекат "Mars One" навела је да је обични човјек са необичним жељама, али и да је зависник од вијести и радохоличар. Навела је да може и да анализира стијене на Марсу, да је заљубљеник у научну фантастику и да искрено вјерује да нисмо сами у свемиру.

- Црвена планета ће бити нови дом за човјечанство, а можда овог пута можемо да прођемо без ратова - навела је у пријави коју је упутила у жељи да постане дио историјског пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана