Evica Milovanov-Penezić - Moje rukavice idealne za princezu Kejt

Sandra Kljajić
Evica Milovanov-Penezić - Moje rukavice idealne za princezu Kejt

Da srpski modni dizajneri polako osvajaju svijet, pokazala je i dizajnerka i umjetnica Evica Milovanov Penezić, čije su rukavice odavno našle svoje mjesto na evropskom modnom, pa i kraljevskom tlu.

Posjetioci njenih izložbi naglašavaju da kada gledate njene modele “niste baš potpuno sigurni da li stojite ispred skulpture ili rukavica”. Duboke, kratke, plitke vozačke, jednobojne ili sa nitnama, pertlama, kopčama, šarene sa aplikacijama, futurističke… mnogima su jednostavno neodoljive, pa i za Kejt Midlton, odnosno vojvotkinji Ketrin, supruzi britanskog princa Vilijama, koja je pravi kolekcionar Evičinih rukavica.

- Ona je idealna osoba  za njih – kaže za “Glas Srpske” Evica Milovanov-Penezić. Dodaje još da to što upravo Kejt nosi njene modele, prija iz mnogo razloga.

- Kada je kupila prva dva para, radila je za Jigsanj, jednu veoma jaku i preskupu modnu kuću u Londonu i mogla je da dođe do bilo čijih rukavica na ovome svetu, ali je izabrala baš moje. Drugo, završila je istoriju umetnosti i za očekivati je da ima veliko znanje o umetnosti. Osim toga strane stil koji ona neguje i gaji je prepoznatljiv - ističe Evica.

Napominje da je Kejt jedan par kupila kada je znala da će sjedjeti po prvi put zvanično u prvom redu sa kraljevskom porodicom i da će biti fotografisana.

- Mislim da je to veliko priznanje. Ona je i kasnije nabavljala moje rukavice, tako da znam da ima sigurno više od deset pari. Dovoljno mi je da znam da ih osoba kao što je ona  nosi - istakla je Evica.

Dodaje da od poznatih, između ostalih, njene rukavice nose i slavna Debora Hari, odnosno Blondi, kao i američka pjevačica Kelis.

- Nosi ih i mnogo žena koje nisu toliko poznate javne ličnosti, a ipak su dame od stila. Moje rukavice nose se gotovo svuda u svetu - kaže ona.

Ni sama ne zna precizno koliko je pari rukavica do sada dizajnirala.

- To je veoma teško pitanje. Ja sam prvu veliku samostalnu izložbu u Parizu imala 2002. i tada sam pravila popis i imala sam više od 2.000 konstrukcija. U međuvremenu sam radila nove modele. Mislim da sam dostigla, pa i prešla 3.000 pari različitih modela - kaže ona.

Naglašava da, kada pravi rukavice, nema u vidu neku posebnu osobu kojoj bi one bile namijenjene.

- Pravim ih da bih ja bila zadovoljna sa njima, a to gde će one da završe - da li u kutiji i da čekaju neku izložbu, na nekom prodajnom mestu ili će biti kod nekoga, najmanje je bitno. Nikada ih nisam radila s namerom da idu tamo ili ovamo. Ipak, ima mnogo žena za na kojima bih volela da ih vidim - naglašava Evica.

Njene su se rukavice “prošetale” i na brojnim nedjeljama mode od Pariza do Njujorka.

- Ako mi je interesantno to što modni kreatori rade, veoma rado ću se potruditi da moje rukavice budu prezentovane uz njihove modele. Sarađivala sam sa dosta modnih dizajnera, uključujući Roksandu Iličić, Vericu Rakočević, Aleksandra Nikolića, Guia…  Oni  u principu nisu zahtevni - pokažu mi svoje modele, iznesu svoju ideju i ja napravim rukavice koje idu uz njihovu kolekciju - objašnjava Milovanov-Penezić.

Evica je dizajnirali i rukavice za filmove i pozorišne predstave, uključujući film Srđana Dragojevića “Sveti Georgije ubiva aždahu”, predstavu “Velika drama” i opere u Madlenijanumu.

- Trenutno je zatišje što se tiče pozorišta i filmova, ali toga uvek ima i to je meni uvek interesantno. Veliki je izazov raditi rukavice iz određene epohe, kada moraš da pogodiš i boju i formu i detalje. To volim da radim. Radila sam na velikom broju filmova, ali ipak bih izdvojila veliki prvi film “Pljačka vatikanskog trezora”. Za taj film urađeno je više od 120 pari rukavica iz 1926. To su bile prave damske rukavice, a mnogo sam i naučila radeći ih  naglašava ona.

Evica se na početku svoje karijere bavila i izradom odjeće i torbi ali od 1997. godine se potpuno posvetila rukavicama.

- I danas uvek postoji neki sitan detalj koji uradim pored rukavica. Recimo, sve tašne koje privatno nosim su moje tašne. Uvek se uradi neki ranac ili kapa.  Nedavno sam uradila kožne  kape za koje su mi inspiracija bile žene koje su vozile na reliju Pariz - Dakar. Mislim da se ipak više neću baviti dizajniranjem kožne garderobe. Predugo se bavim modnim detaljima da bih opet počela to da  radim. Mislim da svoj pečat možeš da ostaviš i radeći samo modne detalje  - smatra Evica.

Gotovo svaki par rukavica koje je Evica dizajnirala je unikat.

- Ono što je mene navelo da radim rukavice je to što su uvek bile, prema mom mišljenju isuviše obične: tri modela u mnogo boja. Volim da nosim rukavice i uvek sam tražila da one budu drugačije. Kada sam počela da ih radim, radila sam ono što bih ja volela da nosim i na kraju se ispostavilo da sam za prvu izložbu  imala 246 različitih pari. Svima se to svidelo i ja sam nastavila da ih radim, tražeći tu neku “idealnu” koja zadovoljava i formu i funkciju i dizajn i sve ostalo - ističe Evica.

Dodaje da dok dizajnira ne razmišlja i ne traži inspiraciju.

- Mnoge stvari, bilo šta da vidim može da me asocira na rukavicu i kako bi to izgledalo u rukavici - od arhitekture, mode do neke epohe. Jednostavno, ne trudim se da nađem nešto, već to nešto nalazi mene i obično, ako je dovoljno interesantno, završi na neki način na rukavici - pojašnjava Evica.

Rukavice izrađuje na stari zanatski način, što podrazumijeva ručno krojenje, kao i to da ih šije samo jedna osoba.

- Kada je o onome što trenuto radim riječ, moje rukavice će biti izložene na izložbi modnih detalja Udruženja primenjenih umetnika, koja se organizuje već petu godinu. Samostalnu izložbu planiram za sledeću godinu - kaže Milovanov-Penezić.

Izložbe i nagrade

Evica je dobitnik mnogih nagrada i priznanja, a njeni su modeli izlagani na velikom broju izložbi i manifestacija, uključujući i dvije izložbe u Parizu.

Ne krije da nagrade veoma voli.

- Svakoj se obradujem. Posebno mi je drago priznanje iz februara ove godine, sa izložbe “Nosiva umetnosti” u Hongkongu. Institut za dizajn Hongkonga napravio je izložbu na kojoj su bile moje rukavice, a kada je bilo zatvaranje, obavestili su me da je žiri odlučio da se moje rukavice otkupe i da budu u trajnom vlasništvu Instituta da bi studenti mogli da ih vide - kaže Evica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana