“Zvjezdice” će uvijek biti sa nama

Vedrana Kulaga
“Zvjezdice” će uvijek biti sa nama

Banjaluka - Republika Srpska nikada ne smije izbrisati iz sjećanja niti prestati da pominje tragičnu smrt 12 tek rođenih beba, kojima na najsuroviji način nije data šansa za život.

Poručeno je to juče iz Banjaluke, gdje je služenjem parastosa i polaganjem vijenaca obilježeno 27 godina od smrti 12 beba u Kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika.

Sekretar Udruženja “12 beba” Željka Tubić, čija je beba jedna od 12 “zvjezdica”, rekla je da porodice tješi što ovaj događaj ne pada u zaborav, već se svake godine sve više o tome priča, pišu knjige, snimaju filmovi.

- Vrijeme ne može ublažiti gubitak djeteta. Svaka godina koja dođe je sve teža za nas majke i naše porodice. Ne može čovjek biti kompletan ako izgubi dijete, pogotovo bebu, kojoj uopšte nije data šansa da živi - rekla je Tubićeva i poručila da se nikada nikome u svijetu to ne smije ponoviti te podvukla da će “zvjezdice” uvijek sijati.

Akademik Mihajlo Vukas rekao je da bi bebe danas bile žive da na Drini nije zaustavljen konvoj humanitarne pomoći sa lijekovima i kiseonikom, koji je 1992. godine predvodio iz Geteborga do Beograda.

- Nakon ovog događaja pitao sam osobu koja je za to bila odgovorna: “Zašto decu?”, a odgovor je bio: “Nisu naša” - rekao je Vukas kod spomen-obilježja “Život” u Banjaluci, ali nije želio da otkrije ko je ta osoba.

Dodao je da je došao u Banjaluku da od majki ovih beba traži oproštaj nakon 27 godina.

- Nisam stigao da posao završim i kiseonik dopratim do Banjaluke preko Drine. To je moja greška i moja rana, zbog koje i danas patim. Majke, molim vas za oproštaj - rekao je Vukas .

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je zbog uređenja u BiH nemoguće da Srpska tuži UN zbog ratnog zločina nad 12 banjalučkih beba, jer Bošnjaci to sigurno ne bi dozvolili, ali da bi trebalo da bude određen sud koji bi bio nadležan da procesuira odgovorne.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 beba, koje su bile u inkubatorima.

Vojska Republike Srpske je, nakon tog tragičnog događaja, probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom. Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, a do 19. juna je umrlo 12 beba, koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice. Trinaesta beba Slađana Kobas bitku je izgubila sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Odgovornost

Milorad Kojić je podsjetio da je Republički centar radio istraživanje u vezi sa stradanjem 12 beba i da su došli do zaključaka da u ovom slučaju nije jedina odgovornost Savjeta bezbjednosti UN.

- Savjet bezbjednosti je uveo zabranu leta i to nije sporno, ali zabrana leta nije bila iz Sarajeva, Zagreba ili iz bilo koje druge zemlje svijeta. Da je tada postojala volja, mogao je biti dopremljen kiseonik u Klinički centar Banjaluka - istakao je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana