“Звјездице” ће увијек бити са нама

Ведрана Кулага
“Звјездице” ће увијек бити са нама

Бањалука - Република Српска никада не смије избрисати из сјећања нити престати да помиње трагичну смрт 12 тек рођених беба, којима на најсуровији начин није дата шанса за живот.

Поручено је то јуче из Бањалуке, гдје је служењем парастоса и полагањем вијенаца обиљежено 27 година од смрти 12 беба у Клиничком центру због недостатка кисеоника.

Секретар Удружења “12 беба” Жељка Тубић, чија је беба једна од 12 “звјездица”, рекла је да породице тјеши што овај догађај не пада у заборав, већ се сваке године све више о томе прича, пишу књиге, снимају филмови.

- Вријеме не може ублажити губитак дјетета. Свака година која дође је све тежа за нас мајке и наше породице. Не може човјек бити комплетан ако изгуби дијете, поготово бебу, којој уопште није дата шанса да живи - рекла је Тубићева и поручила да се никада никоме у свијету то не смије поновити те подвукла да ће “звјездице” увијек сијати.

Академик Михајло Вукас рекао је да би бебе данас биле живе да на Дрини није заустављен конвој хуманитарне помоћи са лијековима и кисеоником, који је 1992. године предводио из Гетеборга до Београда.

- Након овог догађаја питао сам особу која је за то била одговорна: “Зашто децу?”, а одговор је био: “Нису наша” - рекао је Вукас код спомен-обиљежја “Живот” у Бањалуци, али није желио да открије ко је та особа.

Додао је да је дошао у Бањалуку да од мајки ових беба тражи опроштај након 27 година.

- Нисам стигао да посао завршим и кисеоник допратим до Бањалуке преко Дрине. То је моја грешка и моја рана, због које и данас патим. Мајке, молим вас за опроштај - рекао је Вукас .

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је због уређења у БиХ немогуће да Српска тужи УН због ратног злочина над 12 бањалучких беба, јер Бошњаци то сигурно не би дозволили, али да би требало да буде одређен суд који би био надлежан да процесуира одговорне.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 беба, које су биле у инкубаторима.

Војска Републике Српске је, након тог трагичног догађаја, пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом. Прва беба умрла је 22. маја 1992. године, а до 19. јуна је умрло 12 беба, које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице. Тринаеста беба Слађана Кобас битку је изгубила са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

Одговорност

Милорад Којић је подсјетио да је Републички центар радио истраживање у вези са страдањем 12 беба и да су дошли до закључака да у овом случају није једина одговорност Савјета безбједности УН.

- Савјет безбједности је увео забрану лета и то није спорно, али забрана лета није била из Сарајева, Загреба или из било које друге земље свијета. Да је тада постојала воља, могао је бити допремљен кисеоник у Клинички центар Бањалука - истакао је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана