Zvizdić zaboravio obećanje teško dva miliona KM

Priredila: Vedrana Kulaga
Zvizdić zaboravio obećanje teško dva miliona KM

Banjaluka - Predstavnici vlasti u Republici Srpskoj zatražili su od Savjeta ministara BiH da ispune obećanje dato prije tri godine i uplate dva miliona maraka za razvoj Srebrenice, dok iz Sarajeva tvrde da taj novac nisu ni obećali.

To obećanje je, kako tvrde lokalni zvaničnici u Srebrenici i pojedinci iz institucija na nivou BiH, dato u novembru 2015. godine, kada je u toj opštini održana investiciono-razvojna konferencija tokom koje su najavljena ulaganja od 13 miliona KM za konkretne projekte.

Dva miliona je, kažu, trebalo da stignu iz Savjeta ministara, a u toj instituciji dižu ruke, ističući da nemaju pojma o čemu pričaju pojedinci u Srebrenici i na drugim adresama koji, s druge strane, tvrde da imaju dokaze za svoje riječi.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je juče da nije tačno da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nije upoznat da su iz Savjeta ministara BiH obećana dva miliona maraka za pomoć Srebrenici, te da opština posjeduje dokaze o korespondenciji koja je vođena.

Obećao ih je, kaže, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić na konferenciji prije tri godine, rekavši da će podržati lokalne infrastrukturne projekte.

- Zamjenik načelnika opštine Nermin Alivuković više puta je razgovarao sa Zvizdićem i nakon jednog razgovora rečeno mu je da je potrebno da se dostave regionalni, a ne lokalni projekti, iako su sredstva obećana za pomoć Srebrenici kao lokalnoj zajednici. Dostavili smo i četiri projekta koji se odnose na finansiranje rekonstrukcije i obnove objekata regionalnog značaja, pa opet nismo dobili odgovor - naglasio je Grujičić.

On je rekao i da je 27. juna lani sa predsjednikom srebreničkog SDS-a Momčilom Cvjetinovićem bio na sastanku sa Šarovićem u Sarajevu i da su tada razgovarali o tim sredstvima, o mogućnosti naplate naknade za potopljeno zemljište i graničnom prelazu u Skelanima.

- U javnosti je kasnije objavljeno da Srebrenica nema projekata za utrošak tih sredstava i mi smo dostavili 28 lokalnih projekata za koja su nam potrebna sredstva da ih realizujemo, ali zvanični odgovor od Savjeta ministara nikada nismo dobili - pojasnio je Grujičić.

On je dodao da je opština Srebrenica više puta upućivala dopise Savjetu ministara i interesovala se za sredstva, ali da odgovor nisu dobili.

Šarović je, s druge strane, rekao da Savjetu ministara BiH nikada nije predočeno da je neko u ime te institucije tada u Srebrenici obećao dva miliona KM.

- Ako su tada obećana sredstva, što ne isključujem, treba pitati onog ko je tada govorio u ime Savjeta ministara. Ali, svakako, da li obećao ili ne dva miliona, Srebrenici treba pomoći, što vjerujem da će se desiti - naveo je Šarović.

Zvizdić je juče u Sarajevu istakao da nikad nije rekao da će biti izdvojena dva miliona KM za infrastrukturne projekte u opštini Srebrenica.

- Svečano obećavam da će Savjet ministara izdvojiti dva miliona KM odmah sutra ako mi iko nađe moju izjavu i dokaz da sam to rekao. Nigdje ne postoji, niti sam ikada rekao da će Savjet ministara dati dva miliona nego sam rekao da ćemo pomoći Srebrenici - rekao je Zvizdić.

Naglasio je da će veoma brzo pomoći Srebrenici, ističući da je uslov za to da Skupština ima jednoglasan stav za koji projekat sredstva treba da budu izdvojena.

Među onima koji su ispunili data obećanja sa konferencije je Srbija. Tadašnji premijer Aleksandar Vučić isplatio je pet miliona evra i novac je uložen u izgradnju vrtića, dvije proizvodne hale, te dio magistralnog puta.

Odgovor na čekanju

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac kaže da nekoliko mjeseci čeka odgovor od Denisa Zvizdića i Mirka Šarovića na poslaničko pitanje kada će Savjet ministara ispuniti obećanje i Srebrenici uplatiti dva miliona KM.

- Opština Srebrenica, uprkos brojnim urgencijama obećana sredstva čeka tri godine, a Zvizdić i Šarović ćute. Sada sam više nego siguran da Zvizdić neće da uplati ta sredstva, jer je načelnik opštine 2016. godine postao Srbin Mladen Grujičić, dok Šarović, kao i obično, ćuti i odobrava Zvizdićeve odluke - rekao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana