Zvizdić ponovo ignoriše stav RS

Željka Domazet
Zvizdić ponovo ignoriše stav RS

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ponovo je zloupotrijebio poziciju na kojoj se nalazi i otvorio priču o ulasku BiH u NATO iako za to nema saglasnosti svih strana, upozorili su predstavnici RS u zajedničkim institucijama.

Zvizdić je juče nakon povratka iz Berlina, gdje je razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, istakao da je važno pitanje tokom sastanka bila aktivacija MAP-a, dodajući da mu je Merkelova rekla da postoje dobri preduslovi da taj proces bude završen do kraja godine.

- Aktivacija MAP-a kao naredni korak ka NATO-u i dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u EU bile su najvažnije poruke za BiH i čitav region, a to znači očuvanje stabilnosti na ovom prostoru, evropske perspektive, te omogućavanje daljeg ekonomskog razvoja i BiH i zapadnog Balkana - rekao je Zvizdić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH i član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Ognjen Tadić (DNS) rekao je za “Glas Srpske” da je Zvizdić napravio veliku grešku što je u razgovor sa Merkelovom ušao kao predstavnik SDA, a ne kao predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

- Da je u taj razgovor ušao kao predsjedavajući Savjeta ministara, vodio bi računa o postojećim procedurama i pravilima u BiH i znao da je veoma neozbiljno sa jednim od najmoćnijih zvaničnika u svijetu razgovarati na način da se stvara predubjeđenje o NATO putu ili nečemu sličnom, a da za to ne postoji realna podrška u samoj BiH, koja bi mogla dovesti do finalizacije tih procesa - rekao je Tadić.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac rekao je za “Glas Srpske” da se samo zahvaljujući strankama iz Saveza za promjene Zvizdić ponaša kao dominantna figura u Savjetu ministara.

- Svjedoci smo da on često zloupotrebljava poziciju predsjedavajućeg i ustavnu nadležnost Savjeta ministara BiH, koji je pomoćno tijelo Predsjedništva BiH, a nikako vlada, kako to oni žele. On je samo predsjedavajući, a nikako premijer. Indikativno je to što ne postoje adekvatne reakcije iz tzv. Saveza za promjene, pa se tako razvijaju takve vrste političke tendencije kod Bošnjaka, a u ovom slučaju i kod samog Zvizdića - rekao je Košarac.

On je istakao da Zvizdić po povratku iz Berlina priča bajke koje se sviđaju njegovom biračkom tijelu.

  • Ništa se u BiH ne može uraditi bez Republike Srpske. Očigledno Zvizdić ili sjedi na ušima ili svjesno želi da ignoriše zvanične stavove institucija RS. Mi smo jasno opredijeljeni da se poštuju dokumenta i akta koja usvaja Narodna skupština RS, a kada je u pitanju NATO, Republika Srpska je jasno i precizno donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti - rekao je Košarac.

Granice

Denis Zvizdić je novinarima u Sarajevu prenio stav Angele Merkel da neće biti prekrajanja granica na Balkanu.

Istakao je da je Merkelova izrazila očekivanje da će BiH u toku aktuelnog mandata Evropske komisije dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana