Звиздић негирао српски идентитет

Жељка Домазет
Звиздић негирао српски идентитет

Сарајево - У мору политичких тема које су почетком ове године у жижи интересовања јавности у БиХ готово незапажено је прошла честитка предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића, који је на божићном пријему код миртополита дабробосанског Хризостома честитајући Божић, Србе из БиХ назвао “босанским православцима”.

- Свим босанским православцима и свим припадницима православне вјероисповијести честитам Божић и Нову годину са жељом да она прође у миру, благостању и добром здрављу - рекао је Звиздић у Митрополији дабробосанској.

Редовни професор српског језика на Филозофском факултету у Источном Сарајеву Миланка Бабић рекла је за “Глас Српске” да је честитка врло интересантна, јер је у њој више него јасна интенција Дениса Звиздића да чак и тим изузетно свечаним поводом какав је прослава Божића, која је од идентитетског значаја за Србе, избјегавањем њиховог имена у обраћању - негира њихов идентитет.

- Постоје Срби атеисти, али не може се рећи, бар колико је мени познато, да постоје у БиХ православци који нису Срби, а који славе Божић 7. јануара. То онда значи да се “босански православци” не сматрају Србима, него Босанцима - рекла је Бабићева.

Додала је да без обзира на то да ли је Звиздић то рекао свјесно или несвјесно на крају то што је речено добија исто значење.

- Зашто сматрам да је могуће да је то господин Звиздић могао рећи свјесно или несвјесно и зашто начин обликовања таквог израза има исто значење за оне којима је упућен? Као прво, тај описни назив за Србе који живе у регији БиХ, а који их конфесионално-регионално и одређује као “босанске православце”, усталио се већ одавно у јавном дискурсу Бошњака - да не узвратим истом мјером и кажем “босанских муслимана” - и они га доживљавају и примјењују радо као еуфемизам - истакла је Бабићева.

Објаснила је да је еуфемизам “ублажени” израз за нешто што говорник не жели да именује правим именом.

- И сада то отвара бројне конотације, мање или више ксенофобичне, али у сваком случају када тенденциозно називате Србе “босанским православцима”, онда пропагирате као основну ону идеју која је антисрпска, јер не желите да прихватите да идентитет Срба у БиХ постоји у оквиру српског народа, који живи у разним државама, него га сводите на конфесионалну дистинкцију у оквиру одвајкада планираног и кроз историју наметаног “босанског” као националног идентитета свих становника БиХ - навела је Бабићева.

Аустроугарска политика

 

Политика, која је изродила “босанске православце” као еуфемизам за Србе, стара је више од једног вијека, па чак није ни оригинално бошњачка, него је аустроугарска, каже Бабићева.

- Може бити да је господин Звиздић, обративши се тако Србима, само поступио према већ формираној говорној навици или према ономе што му је само од себе “ушло у уво” - рекла је Бабићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана