Zvizdić, Vigemark: Predstavljen sadržaj Strategije EU za zapadni Balkan

Zvizdić, Vigemark: Predstavljen sadržaj Strategije EU za zapadni Balkan 05.02.2018 23:32 | Srna

Sarajevo - Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark upoznao je danas predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića o sadržaju Strategije proširenja Evropske unije na zapadni Balkan.

Vigemark je rekao da će plan Strategije u Evropskom parlamentu sutra predstaviti visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, saopšteno je iz Savjeta ministara.


On je dodao da Strategija predstavlja dokument koji pokazuje snažnu opredijeljenost EU za proširenje na zemlje zapadnog Balkana.

Vigemark je rekao da će u akcionom planu mjera i projekata osnažiti zemlje koje su u procesu proširenja.

Prema njegovim riječima, ti projekti će uključivati jačanje vladavine prava, jačanje mjera u oblasti bezbjednosti i migracija, podršku socio-ekonomskom razvoju, infrastrukturno i energetsko povezivanje, digitalnu agendu za zapadni Balkan, te jačanje pomirenja i dobrosusjedskih odnosa.

On je naglasio je da nova Strategija daje mogućnost svim zemljama zapadnog Balkana da ispunjavanjem uslova imaju odmah mogućnost za pristupanje EU.

Ambasador Vigemark je najavio i dolazak predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera krajem februara u BiH.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica