Zvizdić: Šaljemo pozitivan signal ka EU

Agencije
Zvizdić: Šaljemo pozitivan signal ka EU

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić je, gostujući na televiziji N1, kazao da je danas s entitetskim premijerima i ministrima finansija, kao članovima Kolegija za evropske integracije, imao konsultativni sastanak koji je rezultovao dogovorom i zajedničkim prijedlogom odgovora na sedam preostalih pitanja iz Upitnika Evropske komisije za BiH.

"Uspjeli smo postići, ne samo dogovor o preostalim pitanjima iz Upitnika, nego definitivno smo napravili i finalnu dinamiku potrebnih procesa verifikacije svih odgovora na domaćim jezicima i na engleskom jeziku. Vrlo brzo ćemo, sada je već riječ o danima, biti u mogućnosti da u potpunosti zaokružimo Upitnik Evropske komisije za BiH, da ga u tehničkom smislu pripremimo, odštampamo i da on bude spreman za slanje u Brisel",  naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, najvažnija stvar je da je Mehanizam koordinacije u potpunosti implementiran.

Podsjetio je da je BiH dobila 3.242 pitanja, da je održano više od 150 sastanaka na kojima je učestvovalo više od 1.350 predstavnika 14 nivoa vlasti u BiH i da su odgovori na svih 3.242 pitanja, što znači skoro 25.000 stranica, usvojeni konsenzusom, kao jedan glas, jedan odgovor uime BiH na pitanja EU.

"Važna stvar je da je tako kompleksan mehanizam u državi koja ima svoje specifičnosti, vrlo kompleksno političko ustavno uređenje, u potpunosti profunkcionirao",  naveo je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Činjenica je, dodao je on, da su i radne grupe i članovi Kolegija za evropske integracije danas govorili snagom argumenata i "sve je bazirano na ključnom načelu Mehanizma koordinacije, a to je pitanje ustavnih nadležnosti u BiH".

"Današnjim dogovorom i vrlo brzom finalizacijom Upitnika, šaljemo pozitivan signal ka EU upravo u fazi kada ona priprema novu strategiju za zapadni Balkan. To je važno da ponovno potcrtamo kredibilitet i kapacitet BiH, odnosno našu punu opredijeljenost za evropske integracije kao navjažniji vanjskopolitički prioritet",  smatra Zvizdić.

Naglasio je kako misli da se više ne govori o mjesecima, već da se govori o sedmicama kada će se odgovori na Upitnik Evropske komisije za BiH naći u Briselu.

Govoreći  o predstojećoj posjeti predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini, kazao je da očekuje da će biti otvorena pitanja i da će konačno početi tražiti ili definisati prave modele da riješe otvorena pitanja između BiH i Hrvatske.

Po njegovim riječima, to su pitanja poput imovine BiH koja se nalazi na teritoriji Hrvatske, adekvatnog pristupa i korištenja luka koje su izuzetno važne za ekonomski razvoj BiH, pitanje Pelješkog mosta, pitanje odlagališta nuklearnog otpada, pitanje korištenja hidropotencijala BiH u procesu proizvodnje električne energije u Hrvatskoj...

"Mislim da bi adekvatan početak, stručni početak rješavanja takvih pitanja sasvim sigurno bio pravi znak prijateljskih odnosa između dvije države koje dijele, praktično, najdužu granicu na Balkanu",  zaključio je Zvizdić.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana