Zvizdić: Ponovo ću zatražiti zaustavljanje gradnje Pelješkog mosta

Srna
Zvizdić: Ponovo ću zatražiti zaustavljanje gradnje Pelješkog mosta

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić najavio je da će ponovo zatražiti od premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, nadležnog komesara Evropske komisije i svih relevantnih faktora da bude zaustavljena izgradnja Pelješkog mosta dok BiH ne ostvari puno pravo pristupa otvorenom moru, u skladu sa važećom konvencijom UN.

On je ocijenio da današnje potpisivanje ugovora u Dubrovniku o izgradnji Pelješkog mosta predstavlja nekorektan i nedobrosusjedski postupak koji ne uvažava međunarodne standarde i ranije predočene činjenice i interese BiH.

"Podsjećam da sam u septembru prošle godine uputio pismo Plenkoviću, predsjedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru i evropskom komesaru za regionalnu politiku Korini Kretu u kojem sam na osnovu relevantnih dokumenata jasno dokazao da nijedna institucija vlasti u BiH nikada nije dala saglasnost za gradnju Pelješkog mosta i da utvrđivanje međudržavne granice na kopnu i moru ostaje neophodan preduslov da takav projekat uopšte bude realizovan", naveo je Zvizdić.

On ističe da je, radi jačanja dobrosusjedskih odnosa, očekivao realizaciju načelnog dogovora da što prije bude održan sastanak na stručnom nivou kako bi bile razmotrene mogućnosti rješavanja ovog pitanja, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

"Začuđuje da je sve napore BiH i Evropske komisije da se ostvari dijalog i ovaj problem riješi u obostranom interesu, vlast u Hrvatskoj ignorisala i odlučila da danas potpiše ugovor o izgradnji, ne obazirući se na relevantne činjenice i spor koji postoji i koji će se ovakvim odnosom susjeda samo komplikovati i uvećati, jer ćemo svim dostupnim pravnim sredstvima uporno nastaviti da tražimo zagarantovano pravo pristupa BiH otvorenom moru", naglasio je Zvizdić.

On ocjenjuje da je isto tako nerazumljiva i činjenica da unutar nadležnih institucija BiH nije postignut konsenzus o slanju protestne note Hrvatskoj u vezi sa ovim pitanjem i zaštitom interesa BiH, iako je to bio prijedlog i Predstavničkog doma BiH i Savjeta ministara.

Zvizdić je ponovo istakao da je gradnja Pelješkog mosta, iako tek jedan dio ukupnog pitanja razgraničenja na moru između BiH i Hrvatske, izuzetno važna za BiH, jer se direktno tiče njenog suvereniteta i prava koja joj pripadaju kao suverenoj pomorskoj zemlji, u skladu sa odredbama Konvencije UN o pravu mora, kao i drugim međunarodnim aktima koje su prihvatile i čije su članice ove dvije zemlje.

"Zato sam u pismu koje sam uputio na ove adrese, s ciljem rješavanja problema u interesu obje zemlje, predložio i preduzimanje svih potrebih koraka kojima bi se dogovorilo i u potpunosti riješilo pitanje razgraničenja, sa posebnim fokusom na razgraničenje na moru", kaže Zvizdić.

On podsjeća da njegov zahtjev podrazumijeva definisanje, verifikovanje i prihvatanje međunarodnog plovnog puta, odnosno koridora koji će fizički spajati more nad kojim BiH ima puni suverenitet sa otvorenim morem u skladu sa Konvencijom UN o pravu mora.

"Na kraju sam predložio i očekivao da će takva ideja zbog pune garancije poštivanja međunarodnog prava i pravičnosti biti i prihvaćena da Evropska komisija posreduje između BiH i Hrvatske kako bi ovo pitanje bilo riješeno u interesu obje zemlje", napominje Zvizdić.

Prema njegovim riječima, to se, nažalost, nije u potpunosti ispunilo, ali je, ipak, Evropska komisija u svom dopisu potvrdila da je potrebno, iako je novac za izgradnju mosta odobren, da se dvije zemlje prije bilo kojeg narednog koraka koji podrazumijeva i početak izgradnje, moraju dogovoriti o granici na moru.

Predstavnici Hrvatske i kineskog konzorcijuma "Čajna roud end bridž korporejšn" potpisali su danas u Dubrovniku ugovor o izgradnji Pelješkog mosta i pristupnih puteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana