Звиздић Пленковићу: Почни БиХ посматрати као суверену државу

Глас Српске
Звиздић Пленковићу: Почни БиХ посматрати као суверену државу

Сарајево - Пратећи посљедње иступе премијера Хрватске Андреја Пленковића у институцијама Европске уније, као и приликом његових билатералних сусрета, примјетан је покушај успоставе патронистичког понашања спрам Босне и Херцеговине, навео је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

"Пленковић, злоупотребљавајући чланство Хрватске у ЕУ, наступа као да је премијер БиХ а не Хрватске, што није у складу са добросусједским односима и представља отворено и директно мијешање Хрватске у унутрашња питања у БиХ. Премијер Хрватске на овај начин покушава институционално успоставити нетачне, селективне и конфузне теорије о угрожености само једног народа у БиХ", наводи Звиздић.

"Сигуран сам да Пленковић зна да су, у складу са одредбама Устава БиХ, Бошњаци, Срби и Хрвати једнакоправни и конститутивни на цијелој територији БиХ, те да у било којој институцији на нивоу БиХ: Предсједништву БиХ, Парламентарној скупштини БиХ, Вијећу министара БиХ, не може, због бројних механизама заштите, бити донесена ниједна одлука супротно демократској вољи изабраних или именованих представника било којег народа. Шта више, ниво толеранције који посебно показује бошњачки народ, је такав да постоји скоро паритетна заступљеност у руководећим функцијама на нивоу БиХ. Тако, напримјер, хрватски народ, којег је по посљедњем попису 15,43 одсто у БиХ, има дупло више руководећих функција - скоро 30 одсто, што у потпуности демантује било какву теорију о неравноправности. Са оваквом уставно-политичким системом БиХ, у којем етнички принцип надвладава грађански, што није у складу са савременим европским и демократским стандардима, упознати су сви акредитовани представници страних држава и европских и међународних институција. Због тога, сматрам да нема никакве потребе да премијер Републике Хрватске Андреј Пленковић упознаје шефове држава и влада чланица ЕУ са стањем у БиХ, јер те земље преко својих амбасада у БиХ и у контактима са званичницима БиХ, јако добро познају ситуацију у нашој земљи. Чланице ЕУ су добро упућене и у процес измјена Изборног закона у БиХ, јер су представници ЕУ у БиХ учествовали у преговорима политичких странака о измјенама Изборног закона, и свима њима је добро познато да је управо ХДЗ одбио сва рјешења која су била разматрана", стоји у реакцији.

"Највише чуди чињеница да су ставови које Пленковић заступа и износи у име само једног народа, односно једне политичке странке, у потпуној супротности с одлуком Европског суда за људска права у предмету Сејдић и Финци, којом се предвиђа да сви грађани БиХ имају право да бирају и буду бирани", поручио је Звиздић.

"Због тога се не може говорити о равноправности и угрожености, а не залагати се да се она, не селективно, него свеобухватно и трајно уклони. Сличне једнозначне и пристрасне ставове је Хрватска изнијела и на састанку министара вањских послова чланица ЕУ који је одржан у понедјељак у Луксембургу, те је тражила да се ти ставови уграде и у закључке са тог састанка. То друге чланице ЕУ нису прихватиле чиме су исказале јасан став и одбиле непринципијелно мијешање у унутрашње процесе у БиХ", навео је предсједавајући Савјета министара БиХ.

"Због свега наведеног, позивам Пленковића да као премијер сусједне државе престане играти улогу премијера БиХ и гласноговорника само једне политичке и етничке опције, те да БиХ почне посматрати као суверену државу равноправних народа и грађана, и као доброг и искреног сусједа. Такођер га позивам да се у наставку нашег дјеловања сви понашамо у складу са старом народном изреком: 'Поштуј да би био поштован', стоји у изјави Дениса Звиздића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана