Zvizdić, Merkel: prioritet - evroatlantske integracije i ekonomska stabilnost

Srna
Zvizdić, Merkel: prioritet - evroatlantske integracije i ekonomska stabilnost

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i njemački kancelar Angela Merkel tokom razgovora u Berlinu istakli su da prioriteti BiH ostaju evropski i NATO put, ekonomska stabilnost, vladavina prava i bezbjednost.

Zvizdić je ocijenio posjetu veoma značajnom, posebno zbog činjenice da je Njemačka jedan od ključnih faktora za novi evropski pristup BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.


On je dodao da je kroz Berlinski proces pokrenuto mnogo aktivnosti koje već utiču na život u BiH koja je dobila najveći broj projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture, uz podršku čelnika EU.

Zvizdić je zahvalio Merkelovoj na ličnom angažmanu, kao i angažmanu Njemačke u pokretanju njemačko-britanske inicijative kojom je deblokiran proces evropskih integracija i koja je ubrzala evropsku perspektivu BiH i cijelog regiona zapadnog Balkana.

On je ponovio da BiH ostaje posvećena uspostavljanju dobrih i prijateljskih odnosa sa susjedima, kao jednom od važnih aspekata procesa stabilizacije i pridruživanja.

"Svi zajedno u regionu zapadnog Balkana moramo pronaći način koji će u narednom periodu svjedočiti kontinuiranom napretku na putu EU integracije svake od učesnica u okviru zapadnobalkanske šestorke", dodao je Zvizdić.

On je rekao da su bilateralni odnosi sa Njemačkom izuzetno dobri i da je ona najvažniji partner, te da trgovinska razmjena dvije zemlje pokazuje pozitivne rezultate.

Merkelova je ponovila da BiH i zapadni Balkan imaju jasnu evropsku perspektivu i podršku Njemačke na tom putu.

Ona je dodala da je neupitna podrška NATO integracijama BiH i istakla da Njemačka pomaže ekonomski napredak BiH koji je ključan kako bi mladi ljudi našli perspektivu za ostanak.

Merkelova je naglasila da se saradnja zemalja zapadnog Balkana poboljšala zahvaljujući Berlinskom procesu, te da su oblasti nauke, obrazovanja i istraživanja od velike važnosti za razvoj ovih zemalja.

Sagovornici su razgovarali o unapređenju bilateralnih odnosa, evropskom putu BiH, Berlinskom procesu i regionalnim pitanjima zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana