Зуроф: Загреб мора да заустави фашизам и негирање Јасеновца

Срна
Зуроф: Загреб мора да заустави фашизам и негирање Јасеновца

Београд - Директор центра “Симон Визентал” у Јерусалиму Ефраим Зуроф рекао је да се фашизам и неофашизам у Хрватској могу зауставити једино ако се руководство те државе недвосмислено супротстави овим феноменима и негирању “Јасеновца”.

Он је за “Вечерње новости” истакао да хрватске власти треба да донесу закон о забрани усташких симбола, слогана и књига које негирају злочин у Јасеновцу.

Поводом књиге “Разоткривена јасеновачка лаж” аутора Јосипа Печарића и Стјепана Разума, која представља најновији покушај негације геноцида у “Јасеновцу”, Зуроф каже да злочини не смију остати заборављени и некажњени.

“Чврсто вјерујем да у земљама у којима је локално становништво активно учествовало у масовним убиствима, сви нацистички и усташки симболи морају бити забрањени, а негирање геноцида мора бити забрањено и кажњиво законом”, рекао је Зуроф.

Он истиче да Хрватска треба да омогући да се кроз образовни систем научи прецизна историјска прича о Другом свјетском рату, с посебним нагласком на геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у Хрватској, као и на Холокауст.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана