Župljanin: Neshvatljiva namjera Mektića za destabilizaciju Srpske

Srna
Župljanin: Neshvatljiva namjera Mektića za destabilizaciju Srpske

Banjaluka - Potredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ Slobodan Župljanin izrazio je oštro protivljenje bilo kakvom angažovanju policijskih snaga Federacije BiH /FBiH/ na prostoru Republike Srpske, jer je to u suprotnosti sa Ustavom Republike Srpske i Dejtonskim sporazumom uopšte.

Župljanin je rekao da je neshvatljivo sljepilo ili pak planska namjera ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića za izazivanje destabilizacije stanja u Republici Srpskoj kada predlaže i inicira slanje policijskih snaga FBiH na prostor Republike Srpske zbog migrantske krize.


On je naveo da Vlada Republike Srpske mora, koristeći se ustavnim nadležnostima, zaštititi suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srpske i energično spriječiti sve pokušaje izazivanja političko-bezbjednosne krize, do koje mogu dovesti nepromišljeni i neodgovorni postupci predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama.

“Nekima od njih nije interes stabilnost Republike Srpske nego uklapanje u namjere nosilaca projektovanja haosa pred naredne opšte izbore”, saopštio je Župljanin.

Operativni štab za pitanje migracija u BiH, na sjednici održanoj 16. avgusta, prihvatio je ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH na najugroženijim dijelovima granice na teritoriji Republike Srpske, iako je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač u više navrata ponovio da je, pored 80 policijskih službenika MUP-a Srpske, koji su trenutno angažovani, Ministarstvo spremno da angažuje dodatne snage Policije Republike Srpske na zaštiti granice u skladu sa procjenama sa terena i na osnovu zvaničnog zahtjeva Granične policije BiH.

Mektić je na konferenciji za novinare u Banjaluci prije dva dana rekao da još ne zna da li će policajci iz FBiH biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice na teritoriji Republike Srpske, te da oni, kako tvrdi, neće imati ništa sa nadležnostima MUP-a Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana