Župljanin: Građani Srpske da se preventivno samoorganizuju

Srna
Župljanin: Građani Srpske da se preventivno samoorganizuju

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke Slobodan Župljanin savjetuje stanovništvu najizloženijih opština i gradova da se preventivno samoorganizuju i preduzmu mjere samobezbjednosti i samozaštite nakon prvih razbojništava i krađa koje su počinili migranti na teritoriji Republike Srpske.

Župljanin je rekao Srni da je na tom planu osnovni naredni korak da se o prisustvu migranata odmah i neizostavno obavijesti prva nadležna policijska stanica koja će staviti takva lica pod potpunu kontrolu i preuzeti odgovornost za bezbjednost građana. 

Konstatujući da znatan broj migranata iz Afrike i Azije bježi iz matičnih zemalja zbog počinjenih prestupa i krivičnih djela, Župljanin je rekao da se što prije mora doći do detaljnih i preciznih podataka o njihovom broju u BiH, zemljama iz kojih dolaze i razlozima dolaska. 

“Treba da se napravi lični karton svakog migranta i da se utvrde istinski motivi njihovog dolaska i namjera. Nakon toga bi trebalo da se napravi plan rada bezbjednosnih službi kako bi stanovništvo bilo sigurno i spokojno”, zaključio je Župljanin. 

On je dodao da je poznato da se ilegalni migranti pojavljuju noću kada svi spavaju, te da imaju oprobane metode skrivanja. 

“Na primjer, na parkinzima ulaze pod cerade kamiona dok su vozači odsutni. Prvenstveno idu prema napuštenim kućama, a ako nemaju tu mogućnost, neće se libiti da idu u kuće u kojima ljudi žive”, upozorio je Župljanin. 

Tužilac za maloljetnike Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka predložio je u petak 15. februara Osnovnom sudu u Gradišci da se maloljetnom Palestincu čiji su inicijali A.M. (17) odredi pritvor zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela razbojništvo i krađa. 

Ovaj maloljetnik je osumnjičen da je sa državljanima Alžira Jazidom Smatijem i Esadom Lebadom u srijedu, 13. februara, oko ponoći u Gradišci nasrnuo na R.B. u njegovoj kući, kada su mu oduzeli novčanik sa novcem, lična dokumenta, bankovne kartice i mobilni telefon, pa pobjegli. Nakon izvršenja tog krivičnog djela A.M. je ukrao bicikl iz dvorištva kuće u Novoj Topoli. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana