Жупљанин: Грађани Српске да се превентивно самоорганизују

Срна
Жупљанин: Грађани Српске да се превентивно самоорганизују

Декан Факултета за безбједност и заштиту из Бањалуке Слободан Жупљанин савјетује становништву најизложенијих општина и градова да се превентивно самоорганизују и предузму мјере самобезбједности и самозаштите након првих разбојништава и крађа које су починили мигранти на територији Републике Српске.

Жупљанин је рекао Срни да је на том плану основни наредни корак да се о присуству миграната одмах и неизоставно обавијести прва надлежна полицијска станица која ће ставити таква лица под потпуну контролу и преузети одговорност за безбједност грађана. 

Констатујући да знатан број миграната из Африке и Азије бјежи из матичних земаља због почињених преступа и кривичних дјела, Жупљанин је рекао да се што прије мора доћи до детаљних и прецизних података о њиховом броју у БиХ, земљама из којих долазе и разлозима доласка. 

“Треба да се направи лични картон сваког мигранта и да се утврде истински мотиви њиховог доласка и намјера. Након тога би требало да се направи план рада безбједносних служби како би становништво било сигурно и спокојно”, закључио је Жупљанин. 

Он је додао да је познато да се илегални мигранти појављују ноћу када сви спавају, те да имају опробане методе скривања. 

“На примјер, на паркинзима улазе под цераде камиона док су возачи одсутни. Првенствено иду према напуштеним кућама, а ако немају ту могућност, неће се либити да иду у куће у којима људи живе”, упозорио је Жупљанин. 

Тужилац за малољетнике Окружног јавног тужилаштва Бањалука предложио је у петак 15. фебруара Основном суду у Градишци да се малољетном Палестинцу чији су иницијали А.М. (17) одреди притвор због основане сумње да је починио кривична дјела разбојништво и крађа. 

Овај малољетник је осумњичен да је са држављанима Алжира Јазидом Сматијем и Есадом Лебадом у сриједу, 13. фебруара, око поноћи у Градишци насрнуо на Р.Б. у његовој кући, када су му одузели новчаник са новцем, лична документа, банковне картице и мобилни телефон, па побјегли. Након извршења тог кривичног дјела А.М. је украо бицикл из двориштва куће у Новој Тополи. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана