Zulfo Tursunović ubio bolničarku Radu Milanović

K. ĆIRKOVIĆ
Zulfo Tursunović ubio bolničarku Radu Milanović

SREBRENICA - Posmrtni ostaci medicinske sestre Rade Milanović (1937) iz Srebrenice još nisu pronađeni. U knjizi nestalih na području Srebrenice vodi se pod brojem BAZ - 002579.

Kada je počeo rat, njen suprug Dragomir i djeca, kako je našem listu prije tri godine rekao Dragomir, otišli su iz Srebrenice u Srbiju, a Rada je "da ne bi ostala bez posla u Domu zdravlja, ostala u Srebrenici".

- Ne znam koliko su pouzdane informacije, ali govorili su mi da je moju suprugu, poslije strašnih mučenja, ubio Zulfo Tursunović iz Sućeske, zato što je, navodno, davala pogrešne injekcije bolesnicima - rekao je suprug Dragomir prilikom tadašnjeg razgovora.

Govoreći o zločinima koje su Bošnjaci počinili nad srebreničkim Srbima, Ibran Mustafić u knjizi "Planirani haos" prenosi svjedočenje svog strica Ibrahima, koji je kamionom dovezao na gubilište zarobljene Srbe, među kojima je bila i nesrećna Rada Milanović.

Autoru ove knjige ispričao je šta se toga dana desilo:

- Jedan dan došao je Naser i rekao mi da se odmah spremim i krenem sa "zastavom" pred zatvor u Srebrenicu. Kad sam došao pred zatvor, izveli su sve zarobljene i naredili mi da ih povezem prema Zalazju. Kad smo došli do deponije, naredili su mi da zaustavim i parkiram kamion. Izmakao sam se na pristojnu daljinu. Ali, kad sam vidio njihovo divljanje i kad je počelo klanje, preblijedio sam kao krpa. Kada je Zulfo niz grudi sastavio nožem bolničarku Radu, pritom je pitajući gdje joj je radio-stanica, više nisam imao hrabrosti da to gledam. Pješke sam sa deponije došao u Srebrenicu, a oni su poslije dovezli kamion... Karoserija je bila sva krvava, navodi Ibran Mustafić u knjizi svjedočenje svog strica Ibrahima.

Autor u knjizi "Planirani haos" na više mjesta pominje Zulfu Tursunovića. Predstavlja ga kao nepismenog i osionog, spremnog na mnoga nedjela. Kaže da je bio zamjenik Nasera Orića, da je komandovao četom u rodnom selu Sućeska, bio sudija "Prijekog vojnog suda", egzekutor...

Navodi i da je sa "Gazdom", kako su zvali Nasera Orića, vodio mnoge akcije na srpska sela.

Zulfo Tursunović je bio među prvim Bošnjacima koji su se vratili u Srebrenicu i živi na svom imanju u selu Sućeska. Često se može vidjeti na ulicama Srebrenice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana