Zločinac Norac na obilježavanju 25 godina od akcije “Medački džep”

Glas Srpske
Zločinac Norac na obilježavanju 25 godina od akcije “Medački džep”

Gospić - Osuđeni ratni zločinac Mirko Norac pojavio se danas na obilježavanju 25 godina od vojno-policijske operacije “Medački džep” u Gospiću, u kojoj su počinjeni strahoviti zločini nad srpskim civilima i vojnicima.

Osuđeni ratni zločinac koji, kako je izjavio za medije, nije dio službenog protokola, viđen je na misi za poginule hrvatske vojnike na kojoj su još bili i hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević, te Mirko Šundov, načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske.


“Ta akcija ne vuče nikakve repove te je obavljena prema pravilima Ženevske konvencije. To što neki izmišljaju i rade od toga cirkus, to je neki drugi problem”, rekao je Norac, a prenosi N1.

Norac je osuđen za likvidacije oko 40 srpskih civila u Gospiću i po komandnoj odgovornost za zločine u Medačkom džepu. Kazna mu je objedinjena na 15 godina.

Nakon odslužene dvije trećine kazne uslovno je pušten na slobodu u novembru 2011. godine. Nije se pokajao ni zbog jednog zločina, čak ni zbog toga što je na stratištu blizu Gospića lično usmrtio nepoznatu žensku osobu.

Operacija “Medački džep” odvijala se od 9. do 11. septembra 1993. godine protiv jedinica Republike Srpske krajine.

Hrvatski portal “Indeks” podsjeća da je ta akcija dovela do negativne percepcije Hrvatske vojske zbog namjernih paljenja kuća, ubijanja staraca i starica čija su tijela zapaljena, te zločina gađanja noževima živog za drvo obješenog zarobljenog vojnika, vješanja za ruke, bičevanja, posipanja soli po krvavim leđima, te ponižavanja zarobljenog vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana