Жестоки сукоби због пребјега и случаја “Драгичевић”

Срна
Жестоки сукоби због пребјега и случаја “Драгичевић”

Бањалука - Девети сазив Народне скупштине РС обиљежили су турбуленције, напетости и свађе, сагласни су посланици и владајуће коалиције и опозиције.

Сви се слажу да је економска ситуација била тешка, а да је Република Српска била суочена с бројним изазовима. Оно у чему се, пак, не слажу јесу разлози и узроци усијане атмосфере у парламенту и жучних расправа понекад на граници сукоба.

Владајући сматрају да је опозиција користила сваку прилику да сруши већину у Скупштини и да су радили заједно с међународним факторима и партијама из Сарајева на слабљењу РС и урушавању њених институција. У опозицији, са друге стране, одговарају да је криза изазвана куповином народних посланика и послушничким изгласавањем свих закона које је тражила Влада.

Срђан Миловић, посланик СНСД-а, каже да је опозиција прижељкивала банкрот РС како би срушила њену власт, али да Влада, не само да није банкротирала већ је уложила сто милиона у пројекте у локалним заједницама, пензионерима повећала пензије, а радницима плате.

“Унаточ притисцима страног фактора и опозиције успјели смо сачувати стабилност и све институције РС. Најважније од свега, успјели смо сачувати економску стабилност”, рекао је Миловић.

Слободан Протић, посланик социјалиста, рекао је да је парламент изгласао реферемдум о Дану РС, одбранио право РС на референдум, али и отворио питање рада судова и тужилаштава у БиХ.

“Ипак, најважније од свега је да смо подржали Владу, која је донијела нови закон о раду, увела већа примања мајкама родиљама, повећала пензије за 20 одсто, поправила положај борачке популације, почела велике инфраструктурне пројекте, од којих се аутопут Бањалука - Добој сад завршава, а бројни други, посебно енергетски, тек покрећу”, рекао је Протић.

Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске и потпредсједник парламента, као најупечатљивији момент рада парламента види у покушају дискредитирања Министарства унутрашњих послова РС.

“Свјесно је креирана прича о парамилитарним формацијама и милитаризацији МУП-а, кад су те лажи пласиране у свјетским медијима и кад је требало испословати неку врста реакције против РС у Савјету за спровођење мира, ЕУ и УН. Сами нисмо свјесни колико смо то успјешно одбранили, а та лаж се распала у парампарчад”, рекао је он.

Снежана Божић, посланица СДС-а, каже да је овај сазив морао пуно више учинити, да није било толико турбуленција у раду.

“Али, једноставно, била је таква клима којој сте и сами свједочили како смо се ми као опозиција морали борити указујући на неке ствари које су се отимале контроли”, рекла је она. Додала је да је скупштинска већина одлучивала како је хтјела једна партија или један човјек, а нападе на Савез за промјене оцјењује скретањем пажње с економије.

Драган Чавић, посланик НДП-а, каже да је мандат обиљежила слијепа послушност већине према Влади, а да је Скупштина дозволила да се повинује Влади, али и скандали од самог почетка.

“Мислим да је углед НС РС поприлично урушен. Реално, мало је било у овом сазиву посланичких активности да заслуже што су од народа добили мандат. Бројни људи нису проговорили ни ријеч. У овом сазиву има највише оних који примају плате по више основа”, рекао је он. Као најупечатљивији тренутак истиче упад наоружане полиције у Скупштину и онемогућавање опозицији да присуствује сједници кроз кршење Пословника.

“Непримјерено је да полиција наоружана кратким цијевима овдје регулише ред. То нема ни у једном парламенту на свијету”, рекао је Чавић.

Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а, такође истиче да је Влада понизила парламент.

“Ово је једини парламент за који ја знам који је Владу изабрао на политичкој корупцији куповином народних посланика”, рекао је он. Њему је најупечатљивији момент у мандату био предсједавање Анкетним одбором у вези са смрћу Бањалучанина Давида Драгичевића.

“Одбор је показао како једно парламентарно тијело може врло професионално одрадити свој посао. Одбор је показао да имамо велики проблем у раду институција”, закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана