Жестоке критике ОЕБС-а на рачун правосудних институција БиХ: Новац потрошен, резултати никакви

Жељка Домазет
Жестоке критике ОЕБС-а на рачун правосудних институција БиХ: Новац потрошен, резултати никакви

Сарајево - Тужилаштво БиХ нерационално користи ресурсе, а посебно је забрињавајућа алармантна брзина пада стопе осуђујућих пресуда, те квалитета истрага и оптужница које подиже тужилаштво, речено је јуче током представљања извјештаја Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) о управљању предметима ратних злочина у Тужилаштву БиХ.

У извјештају је, поред жестоких критика на рачун Тужилаштва БиХ на чијем челу се налази Гордана Тадић, наведено и да је Мисија ОЕБС-а у 2018. години забиљежила пад броја окончаних поступака у предметима ратних злочина, настављајући тако тренд започет 2016. године.

- Током 2018. године правосуђе у БиХ је окончало тек 50 поступака против 82 особе оптужене за ратне злочине. Од 2004. године, када је ОЕБС почео пратити процесуирање ратних злочина у БиХ, укупно су завршена 523 поступка са 779 оптужених. Међутим, према нашим сазнањима, крајем 2018. године била су 692 неријешена предмета са 5.052 потенцијално осумњичене особе - стоји у извјештају.

Иако су стопе осуђујућих пресуда на судовима у ФБиХ и РС незнатно смањене, наводи се даље, стопа осуђујућих пресуда на Суду БиХ пала је на 39 одсто, чиме је просјечна стопа осуђујућих пресуда у БиХ пала испод 50 одсто.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон рекао је да је крајни циљ овог извјештаја да се осигура постизање правде за жртве ратних злочина.

- Тужилаштво БиХ не усмјерава своје вријеме и ресурсе искључиво на истраге и кривично гоњење најсложенијих предмета ратних злочина, што није у складу са Државном стратегијом за рад на предметима ратних злочина. Таква пракса представља расипање вриједних ресурса, јер ако Тужилаштво БиХ настави рјешавати предмете овом брзином, биће му потребно скоро десет година да оконча све предмете ратних злочина које тренутно има - поручио је Бетон.

Он је позвао Високи судски и тужилачки савјет БиХ, Тужилаштво БиХ и Суд БиХ да пажљиво размотре извјештај, као и посљедице које актуелна пракса у процесуирању предмета ратних злочина има по жртве злочина, али и по насљеђе које ће остати иза правосуђа у БиХ.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк подсјетио је да је ЕУ само за процесуирање предмета ратних злочина у БиХ уложила више од 14 милиона евра.

- Једна од ствари која изазива забринутост је ниска стопа осуђујућих пресуда на нивоу БиХ у односу на ентитетске судове, што указује на мању ефикасност судова на нивоу БиХ у односу на ентитетске, када су у питању предмети ратних злочина - нагласио је Вигемарк.

Он је указао и на важност усвајања ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина која већ више од годину дана чека да је Савјет министара усвоји.

 

Извјештај Брамерцу

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић рекла је да није прочитала извјештај и да добро сарађују са ОЕБС-ом, али да се нису усагласили о управљању предметима ратних злочина.

- ОЕБС је тражио да пребацимо 150 мање сложених предмета на кантонална, окружна тужилаштва и Тужилаштво Брчко дистрикта, али то нисмо могли да урадимо, јер није усвојена нова стратегија за рад на предметима ратних злочина - казала је Тадићева, додајући да ће писмени извјештај о свему дати и ОЕБС-у и главном тужиоцу Хашког трибунала Сержу Брамерцу, који долази у сриједу у посјету Тужилаштву БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана