Želimir Lepir, glavni okružni javni tužilac u Banjaluci:Tužioci danonoćno istražuju uzrok smrti Davida Dragičevića

Nebojša Tomašević
Želimir Lepir, glavni okružni javni tužilac u Banjaluci:Tužioci danonoćno istražuju uzrok smrti Davida Dragičevića

Banjaluka - Glavni okružni javni tužilac u Banjaluci Želimir Lepir saopštio je juče da u saradnji sa MUP-om RS danonoćno rade na istrazi smrti Banjalučanina Davida Dragičevića (21) i da predstoji saslušanje novih svjedoka, za koje se vjeruje da imaju saznanja o zbivanjima i kretanju mladića kobne noći i pribavljanje drugih dokaza.

Dragičevićev nestanak prijavljen je 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je nakon toga objelodanila rezultate do kojih je došla istragom, ali su oni izazvali nepovjerenje u porodici i javnosti, koji smatraju da je David ubijen. Od tada traju protesti građana na Trgu Krajine u Banjaluci sa zahtjevom da bude otkrivena istina, a u ponedjeljak su preseljeni ispred tužilaštva.

- Nije protekao nijedan dan a da nije preduzeta istražna radnja. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je posvećeno radu na ovom predmetu i osim tužioca, koji je neposredno zadužen za predmet, u radu učestvuje tim tužilaca. Radi kontrole rada uključeno je i Republičko javno tužilaštvo, koje ima uvid u svaku istražnu radnju. Time želimo obezbijediti da nema, niti smije biti bilo šta prikriveno i da je svaka istražna radnja zakonita - naveo je Lepir.

On je dodao da je od 29. marta, kada je tužilaštvo primilo predmet od MUP-a, preduzet veliki broj istražnih radnji.

- Saslušan je i poligrafski ispitan veliki broj svjedoka, obavljeni su uviđaji i obdukcije, pribavljeni i pregledani snimci brojnih nadzornih kamera u gradu, izvršena ili su u toku brojna vještačenja. U nastavku predstoji saslušanje još svjedoka za koje se vjeruje da imaju saznanja o zbivanjima kritične noći i kretanju Dragičevića, te pribavljanje i drugih dokaza - istakao je Lepir.

On je zamolio Davidovu porodicu i javnost da prihvate da tužilaštvo svim kapacitetima radi kada je riječ o ovom predmetu i da je riješeno da dođe do uzroka Dragičevićeve smrti.

- Istraga je tajni dio krivičnog postupka tokom kojeg ne mogu biti saopštavani detalji i otkrivani dokazi, jer bi to za istragu bilo pogubno. Tužilaštvo ne može odgovarati na svaki javni nastup, miting ili emisiju, jer se u njima traže detalji, koji moraju ostati u koricama predmeta, sve do njegovog okončanja - navodi Lepir.

On se osvrnuo i na kritike na račun tužioca Dalibora Vreće, koji vodi ovaj slučaj.

- Vrećo kao čovjek i profesionalac predano radi i nije se još dogodio dan u kojem nije ništa uradio u ovom predmetu. Na zub javnosti ga bez osnova i povoda stavljaju i porodica Dragičević i neki mediji. Nevjerovatno je da je javnoj kritici izložen neko ko danonoćno i predano radi na predmetu - istakao je Lepir.

Dodao je da se stvara medijska slika da policija i tužilaštvo ne žele da otkriju krivca Davidove smrti.

- To nije tačno. Sve što se radi, a urađeno je mnogo, usmjereno je u pravcu otkrivanja istine. Niko od nas ne bi bio srećniji da cijela istina izađe na svjetlo dana. Mi smo i ljudi i roditelji i rezultat priželjkujemo ne samo kao profesionalci - ističe Lepir i dodaje da je organizovanje skupa pred zgradom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, prozivanje i vrijeđanje onih koji rade na predmetu kontraproduktivno i predstavlja neprimjeren pritisak koji može samo da naškodi istrazi.

Davidov otac Davor Dragičević prokomentarisao je na društvenim mrežama u jednoj rečenici Lepirove navode: "Pročitajte katastrofalno saopštenje tužilaštva".

Narodna skupština

Kolegijum Narodne skupštine RS zakazao je za petak sjednicu na kojoj će biti utvrđen datum održavanja posebne sjednice posvećene stanju bezbjednosti u Banjaluci i RS, a povod je smrt Davida Dragičevića. Sjednicu je zatražilo 29 narodnih poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana