Zeleno svjetlo za novi prelaz kod Bratunca krajem mjeseca

Vedrana Kulaga
Zeleno svjetlo za novi prelaz kod Bratunca krajem mjeseca

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pripremila je teren za raspisivanje dugoočekivanog međunarodnog tendera za izgradnju graničnog prelaza kod Bratunca, a odobrenje za taj potez mogli bi dobiti krajem ovog mjeseca.

Novi granični prelaz između BiH i Srbije na Drini koji će da povezuje Bratunac i Ljuboviju mjesecima je bio u žiži javnosti dok nisu posložene sve kockice i date saglasnosti kako bi cijeli proces bio odblokiran.

U UIO su potvrdili da je sve spremno i da čekaju da Upravni odbor UIO odobri raspisivanje tendera vrijednog 3,5 miliona KM.

- Nadamo se da će do kraja ovog mjeseca biti objavljen javni tender - kazali su u Upravi.

Sjednica Upravnog odbora UIO, čiji su članovi, između ostalih, ministri finansija BiH, RS i FBiH, zakazana je za 30. avgust, a prema nezvaničnim informacijama ministri bi tada mogli da se izjasne o tom pitanju.

UO treba da odobri još oko 3,5 miliona KM za taj projekat jer je prvobitno planirano da prelaz košta 11 miliona maraka, ali su nadležni nakon kategorizacije izašli s procjenom od 14,5 miliona.

Kada su u pitanju izgradnja graničnog prelaza i puštanje u funkciju mosta između Bratunca i Ljubovije, prema posljednjim informacijama, pri kraju su i radovi na pristupnim putevima. Nakon završetka ovog projekta, ponovo bi trebalo da bude uspostavljen teretni saobraćaj između Bratunca i Ljubovije, koji je obustavljen prije nekoliko godina zbog dotrajalosti starog mosta.

Time bi se, prema riječima nadležnih, znatno skratio put za prevoz robe iz unutrašnjosti BiH u centralnu Srbiju.

Kompletnu gradnju mosta i pristupnih puteva iz pravca Srbije finansirala je Vlada Srbije.

BiH i Srbija postigle su sporazum o graničnim prelazima u aprilu ove godine, čime je otvoren put za konačno rješenje izgradnje zajedničkog graničnog prelaza na mostu “Bratoljub” preko rijeke Drine. Iz opštine Bratunac ranije su poručili da su dobre vijesti dugo čekali i dodaju da će ovo biti glavni oslonac za razvoj.

Most

Most “Bratoljub” je dug 227 metara, a širok 14 metara, sa osam stubova od čega su četiri u Drini i po dva na obalama rijeke, a ukupna vrijednost je 13 miliona evra. Gradnju je finansirala Srbija.

Zvaničnici Srpske i Srbije su u maju prošle godine, kada su obišli radove na mostu, istakli da se radi o važnom projektu koji će pokazati da Drina spaja, a ne razdvaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana