Због политичког утицаја нема оптужнице за Добровољачку

nezavisne.com
Због политичког утицаја нема оптужнице за Добровољачку

Бањалука - Милан Романић, адвокат породица жртава у Добровољачкој улици, рекао је да због политичког утицаја Тужилаштво БиХ не смије да подигне оптужницу против одговорних у случају Добровољачке улице

Он је, говорећи о одлуци Уставног суда БиХ, који је разматрајући апелацију породица жртава Добровољачке улице одлучио да Тужилаштво БиХ у року од три мјесеца мора одлучити по притужбама о обустављању истраге, рекао да је апсурдно да је колона која се по претходном договору мирно повлачила, легитимни војни циљ.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС, рекао је да се плаши да Тужилаштво и Уставни суд БИХ раде заједно и да је циљ да се све притужбе које су биле на обустављање истраге одбаце.

"Одлучили смо да тражимо састанак са в. д. главног тужиоца и да добијемо званичне информације о томе у којем правцу се води истрага против којих лица и за који период", рекао је Којић, наглашавајући да се злочин и догађај у Добровољачкој улици не може посматрати само кроз један дан или сат.

Богдана Томовић, мајка Здравка Томовића, који је као војник ЈНА убијен 3. маја 1992. године у нападу на колону ЈНА у Сарајеву у Добровољачкој улици, и Гордана Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, који је као поручник ЈНА убијен 2. маја 1992. године у Сарајеву на Скендерији, огорчене су што већ 26 година чекају правду, наглашавајући да је срамотно што Тужилаштво БиХ неће да ради на том предмету.

Злочин у Добровољачкој улици односи се на 2. и 3. мај 1992. године и један је од првих злочина који су почињени над Србима. У та два дана убијена су 42 човјека, а и поред тога у Тужилаштву БиХ обустављајући истрагу сматрали су да је колона која се мирно повлачила из војне ккасарне ка Лукавици била легитимни војни циљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана