Завршена комеморација у Сребреници

Агенције фото: klix.ba
Завршена комеморација у Сребреници

Сребреница - У Меморијалном центру у Поточарима данас је одржано обиљежавање 23. годишњице од злочина у Сребреници, окупљањем представника власти и грађана, који ту сваке године долазе из свих крајева, а у Федерацији БиХ је проглашен Дан жалости.

Комеморација је одржана у Фабрици акумулатора. На почетку је интонирана химна БиХ након чега је услиједило обраћање званица. Одата је почаст, положено цвијеће за жртве геноцида.

Глумац Ријад Гвозден говорио је уломак из романа “Дервиш и смрт”, а изведена је и пјесма “Сребренички инферно”, чији текст је написао Џемалудин Латић, а музику Ђело Јусић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић казао је на комеморацији да “се 23 године сва нормална људска бића питају како се такав злочин могао десити на тлу Европе на крају 20. вијека”.

Дуња Мијатовић, комесарка Савјета Европе за људска права, казала је да “хиљаде нишана жртава злочина и чаробни крајолик у Поточарима стоје као оштри контраст зла које се догодило и шта су све људи спремни учинити када су обузети предрасудама и мржњом”.

Морин Кормак, амбасадор САД у БиХ, рекла је посвећеност САД-а Сребереници остаје и “наставиће се све док правда не буде у потпуности задовољена, док свако и свака жртва, односно чланови породица не нађу свој смирај и не буду жртве идентификоване”.

У Сребреници је одржана и комеморативна сједница Скупштине општине на којој је одата почаст свим становницима ове општине погинулим у протеклом рату.

Велики број грађана је од раног јутра почео да пристиже у Комеморативни центар и, према агенцијским извјештајима, све протиче мирно и у складу с планом обезбјеђења данашњег скупа.

Осим надлежних из полиције РС, у Штабу су присутни и предстваници других безбједносних агенција, као и међународних организација.

МУП РС је носилац активности обезбеђења данашњег комеморативног скупа у Сребреници, а све полицијске структуре које су такође ангажоване на том послу имају добру сарадњу с циљем да све протекне без инцидената.

“Негирање геноцида је дубоко нељудски”, казао је данас новинарима високи представник у БиХ Валентин Инцко који је  дошао у Поточаре да ода почаст жртвама.

Негирање, како је рекао, значи да се он није десио.

“Има људи у Европи који негирају холокауст, али он постоји”, навео је Инцко.

Члан Председништва БиХ Драган Човић јутрос се огласио на Тњиттеру поруком да је у “Сребреници почињен страшан злочин”.

“ Данас молимо за опрост, чак и у име оних који за то немају храбрости. Заједничку европску будућност градимо на истини и помирењу”, написао је Човић.

Иначе, јуче је Хрватска демократска заједница (ХДЗ) БиХ саопштила да данас у Мостару неће организовати праћење утакмице на Светском фудбалском првенству између Хрватске и Енглеске.

“Вјерујемо да ће сутра бити уважен осећај за жртве ратне трагедије из прошлости, али такођер уважен и осећај наде, вере и среће због светског успеха Хрвата с циљем изградње боље будућности, те охрабрења свима како и мале државе и малобројни народи могу постићи врхунске резултате и светске успехе. Заједно бодримо наше Ватрене до победе с вером да ћемо их опет заједно бодрити и у недељу”, поручили су из ХДЗ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана