Затражена хитна сједница градског парламента о загађењу у “Инцелу”

Срна
Затражена хитна сједница градског парламента о загађењу у “Инцелу”

Бањалука - Потпредсједник Градског одбора ППД-а Бањалука Саша Чекрлија затражио је одржавање хитне сједнице Скупштине града на којој би се расправљало о загађењу земљишта у Пословној зони “Инцел”, на које указује извјештај републичког Института за заштиту и екологију.

Чекрлија је напоменуо да је још 2005. године постојао извјештај у коме је скренута пажња да се у кругу “Инцела” налазе канцерогена уља која имају штетне посљедице по становништво, те да су јасно дате назнаке шта треба радити, у којем периоду и колико ће све то коштати. Он је навео да та уља нису радиоактивна, али да мале количине у контакту са подземним и текућим водама могу направити несагледиве еколошке посљедице.

Чекрлија сматра да на сједницу Скупштине града, чије хитно одржавање тражи, треба да буду позване представници надлежних служби, Института за заштиту и екологију и надлежна министарства, те да се предочи и извјештај о здравственом стању људи коју су у марту гасили пожар у кругу “Инцела”.

Одборник Клуба Савеза за промјене у Скупштини града Мирна Савић Бањац каже да жели појашњење стручњака о проблему у “Инцелу”, те одговоре на питања колико је све то опасно за становнике и да ли су угрожени људи који свакодневно долазе у Пословну зону на посао, а од надлежних тражи да се обрате грађанима и кажу како да поступају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана