Zastava RS pred poslanicima Parlamenta BiH

nezavisne.com
Zastava RS pred poslanicima Parlamenta BiH

Sarajevo - SNSD i stranke iz Republike Srpske okupljene u ovom bloku za nekoliko dana će napraviti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zastavi BiH i uputiti ga u parlamentarnu proceduru.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, rekao je za “Nezavisne” da će pokrenuti proceduru izmjene zakona i da na to imaju poslovničko, ali i svako drugo pravo.

“Od toga nećemo odustati. Uvjeren sam da ćemo u narednih nekoliko dana definisati kretanje u tom smislu. Isto tako vjerujem da ćemo morati obezbijediti partnera za usvajanje tog zakona, jer procedure su vrlo jasne i tu dileme nema”, objasnio je Košarac. Kaže da je ustavno pravo RS da u svim organima zajedničkih institucija bude vidno istaknuta zastava Srpske.

“To nije da bismo nekoga provocirali, nije da bismo nekome nanosili neku vrstu negativne emocije, nego iz prostog razloga što smatramo da je to naše ustavno pravo”, poručio je Košarac. Bošnjačkim poslanicima je poručio da zastava RS ne vrijeđa Bošnjake.

“To je konstatovao Ustavni sud BiH onda kad su simboli RS osporeni”, kazao je on. Vjeruje da postoji dovoljno mogućnosti i procedure da se usvoji zakon i da zastava RS bude pored zastave BiH, te da bude vidno istaknuta u svim prostorijama zajedničkih institucija.

Podsjećamo da je nakon prošlosedmične sjednice Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući ove institucije, rekao da druga dva člana Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu pristali na izmjene Poslovnika o radu Predsjedništva, kojima je predviđeno isticanje zastave RS, ali da će to pitanje biti pokrenuto u Parlamentarnoj skupštini.

Hoće li prijedlog izmjene zakona dobiti podršku većine u parlamentu BiH, zasad je neizvjesno, jer većina stranaka kaže da nisu dobili tekst prijedloga i da ne znaju o čemu se tačno radi. Međutim, ima i onih stranaka iz FBiH koje su izričito protiv bilo kakvog prijedloga i protiv unošenja entitetskih obilježja u institucije BiH.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a, kaže da to neće tako moći te da je to nešto što je potpuno neprihvatljivo iz prostog razloga što u institucijama BiH mogu biti samo obilježja BiH - grb i zastava.

“Takva inicijativa je samo gubitak vremena i skretanje pažnje sa mnogo bitnijih stvari”, kaže za “Nezavisne” Đonlagić.

Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA, ističe za “Nezavisne” da je svaka inicijativa prihvatljiva i da će je ova stranka ozbiljno razmotriti.

“Da li ona odražava mišljenje većine, to će pokazati glasanje o inicijativi i izmjenama i dopunama zakona”, ističe on i dodaje da se i u institucijama entiteta ne poštuje Zakon o zastavi jer, kako objašnjava, ne postoje državna obilježja u određenim institucijama entiteta.

Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP BiH, kaže da nije vidio prijedlog i da ga zato ne želi komentarisati.

“Ali, ako je to nastavak maltretiranja u vezi s unošenjem entitetske zastave, neću učestvovati u tome”, kazao je za “Nezavisne” Magazinović.

Isto kao Magazinović, i Dragan Mektić, poslanik SDS-a, nije vidio prijedlog pa zato o njemu ne može govoriti niti kako će se odnositi prema njemu i hoće li ga prihvatiti.

Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH, kazala je “Nezavisnim” da će o svim prijedlozima ova stranka imati stav kada oni dođu na dnevni red.

“Do tada ne možemo unaprijed govoriti”, zaključila je Krišto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana