Западни Балкан добио задатке и трасу до ЕУ

Жељка Домазет
Западни Балкан добио задатке и трасу до ЕУ

Стразбур, Сарајево - БиХ би могла да постане кандидат за чланство у Европској унији уколико оствари одржив напредак, а Европска комисија ће почети да спрема мишљење о захтјеву БиХ за добијање тог статуса чим добије комплетне одговоре на упитник.

Наведено је то у Стратегији за западни Балкан, коју је јуче у Стразбуру усвојила Европска комисија. Тај план односи се на шест земаља западног Балкана у које ЕУ убраја и самопроглашено Косово.

- Иако је перспектива проширења превасходно у рукама земаља западног Балкана и ЕУ мора да остане вјеродостојна, чврста и фер и да појача своје политике у циљу подршке реформама у региону - наведено је у документу.

У стратегији је наведено шест области на којима ће ЕУ појачати подршку и помоћ региону - владавина права, социјално-економски развој, дигитализација, безбједносна и миграциона сарадња, повезивање и помирење и регионална сарадња.

У стратегији је наведено да су Србија и Црна Гора тренутно лидери на путу ка ЕУ, да Албанија и Македонија праве значајне кораке, а да Косово има могућност за одржив напредак и да ће имати добробит кроз коначни договор о нормализацији односа са Србијом.

- Неће бити нових улазака у ЕУ све док се не ријеше билатерални проблеми, поготово неријешена питања граница кандидата за чланство. Ако за отворена питања граница нема рјешења кроз билатералне преговоре, стране би требало да се обрате за обавезујућу арбитражу - наведено је у стратегији.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини и европски комесар за проширење Јоханес Хан истакли су након усвајања стратегије да ЕУ и западни Балкан дијеле исту историју, културно насљеђе, интересе и шансе и да је кључна порука стратегије да ће дијелити и заједничку будућност у Унији. Могерини је истакла да је стратегија заједничка, конкретна перспектива европских интеграција земаља западног Балкана.

- Јасна је потреба да грађани ових земаља могу уживати потребе и права као грађани ЕУ. Било је доста разговора о 2025. години као датуму уласка неких земаља, али да то није крајњи рок или циљ, него перспектива. Стратегија је јасна, реална и остварива за оне који преговарају и за оне који би могли приступити преговорима. Нисмо само усвојили стратегију него смо отворили пут који ће нас водити до нових одлука. Спремни смо увести западни Балкан у ЕУ, не некада далеко него за нашег живота. Процес европских интеграција је без алтернативе - истакла је Могерини.

Хан је нагласио да земље западног Балкана имају историјску прилику да покушавају остварити перспективу у ЕУ.

- Владавина права, безбједност, имиграције, социо-економски развој, добросусједски односи, транспорт и енергетска повезаност, дигитална агенда су уграђени у конкретних 57 акција које треба спровести до 2020. године. Поставили смо путеве и сви морамо радити домаћи задатак - каже Хан.

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је да је улагање у стабилност и просперитет западног Балкана значи улагање у сигурност и будућност ЕУ.

- Иако за вријеме овог мандата неће бити новог проширења, Европска комисија је поставила план европског пута за западни Балкан. Са снажном политичком вољом, стварним и одрживим реформама и дефинитивним рјешењима за спорове са сусједима, земље западног Балкана могу остварити напредак на европском путу. Европска комисија ће бити ригорозна, али и правична -  истакао је Јункер.

Специјални представник и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк истакао је да је БиХ направила значајан напредак у протекле три године.

- Знам да многи тврде да је требало дуго да буду припремљени одговори на упитник, али то није неуобичајена процедура. Очекујемо да одговори буду спремни до краја мјесеца - казао је Вигемарк и додао да су стратегијом поручили да је отворена трка, а да ће видјети ко ће бити на челу те трке.

Дејтонски споразум

На питање да ли приступање ЕУ захтијева промјену Дејтонског споразума, Ларс Гунар Вигемарк је казао да нигдје експлицитно није наведено да ће он морати да буде мијењан.

- Има појединих дијелова који нису у складу са европским принципима и неки елементи ће морати бити модификовани, али Дејтонски споразум је ту и ту ће бити - казао је Вигемарк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана